Comisarul european Corina Crețu a declarat vineri, la București, că uneori e exasperată de ritmul lent în care România și alte state membre atrag fonduri europene pentru infrastructura de transport.

"Mi-am făcut datoria de a avertiza statele membre, nu e numai România avertizată. Suntem undeva pe la media UE (ca grad de absorbție a fondurilor europene - n.r.). Ideea e că nu avem prea mult timp. Sunt conștientă de faptul că avem multe întârzieri și datorită adoptării târzii a legislației. Eu nu am pus nicio clipă toate întârzierile pe seama guvernelor. Dar, pe de altă parte, sigur că uneori sunt exasperată, dar nu numai în România, de ritmul lent, mai ales în domeniu infrastructurii de transport”, a spus Corina Crețu, relatează Digi 24.

Întrebată de faptul că premierul Viorica Dăncilă încearcă să atragă fonduri din Emiratele Arabe Unite, Corina Crețu a precizat că orice țară trebuie să atragă investitori străini, dar crede că "principala preocupare ar fi aceea de a cheltui în primul rând banii care sunt gratuiți, banii oferiți de Uniunea Europeană prin proiecte".

Referitor la parteneriatele public-privat preferate de Guvernul Dăncilă în locul fondurilor europene, comisarul pentru Politică Regională a atras atenția că "statul va plăti, cetățenii vor plăti", în timp ce România are alocate "miliarde de euro, care așteaptă la Bruxelles.

Întrebată dacă a discutat cu Viorica Dăncilă, după ce premierul a anunțat că-i va cere lămuriri în urma criticilor sale la adresa Bucureștiului, Corina Crețu a răspuns: "Eu sunt comisar european, există tratate la care România s-a angajat, de a nu face presiuni la adresa comisarilor pe care România i-a numit și nici nu s-a întâmplat acest lucru. Am avut discuții în nenumărate rânduri...Știți bine că am fost aici din prima zi în care a fost nominalizată ca prim-ministru. Și atunci am făcut o trecere în revistă a tuturor proiectelor. Am ieșit în conferință de presă comună, arătând care sunt riscurile. Acest lucru se întâmpla în urmă cu mai mult de un an. Din păcate, după cum vedeți, ceea ce am avertizat: că România va fi sancționată de Curtea Europeană de Justiție s-a întâmplat ieri. Eu am vorbit acest lucru cu dânsa de un an de zile".

Comisarul european se referă la condamnarea României de către Curtea de Justiție a UE pentru că nu a închis 68 depozite de deșeuri.

Crețu a mai spus că nu vede progrese "spectaculoase" în privința absorbției fondurilor europene și o doare acest lucru: "Eu sunt comisar european, responsabil pentru 28 de state membre, dar e normal să-mi pese puțin mai mult de România. Este țara din care provin și este una dintre cele mai sărace țări...Știți bine că acestea sunt atribuțiunile mele: de a mă focusa pe regiunile mai puțin dezvoltate".

E a doua oară luna aceasta când Corina Crețu lansează critici la adresa guvernului.

"Chiar vreau să vă anunț public că nu mai accept insultele din partea Guvernului României față de munca pe care o fac”, a spus Corina Crețu, întrebată la Bruxelles de autostrada Iași-Târgu Mureș.

"Nu înțeleg această tensiune care s-a creat între mine și guvern spunând lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte  de infrastructură, nu avem proiecte”, a mai declarat Corina Crețu.