Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și-a făcut joi bilanțul, prilej pentru a trece în revistă pregătirile pentru Președinția română a Consiliului UE, de anul viitor.

Premierul Viorica Dăncilă și-a prezentat luni bilanțul celor șase luni de guvernare, anunțând că în perioada următoare miniștrii săi vor face același lucru.

Joi a fost rândul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, care apreciază că și-a îndeplinit cele trei direcții ale mandatului prezentate în momentul preluării funcției:

  • nevoia de democratizare a accesului la informația cu caracter european.
"Ne referim aici la transparentizare, participarea Parlamentului în procesul de decizional cu caracter european, participarea actorilor sociali la tot ceea e înseamnă definirea acțiunilor noastre în plan european".
Negrescu consideră că a fost îndeplinit acest obiectiv, deoarece temele de interes, prioritățile din perspectiv Președinției Consiliului UE au fost generate de "un amplu consens și un amplu dialog public realizat cu foarte mulți actori, atât instituționali, cât și non-guvernamentali".
  • ideea de consens - politic, național pentru tot ceea ce înseamnă domeniul afacerilor europene și Președinție Consiliului.

"Avem nevoie de toată lumea, avem nevoie de toți actorii, avem nevoie de toate forțele politice și toți actorii neguvernamentali pentru a ne asigura că acestă președinție este una de succes. Doar lucrând împreună, doar lucrând cu toții în aceeași direcție putem să avem o Președinție de succes. E vorba de primul nostru mandat în fruntea Consiliului UE și acest lucru înseamnă pentru noi să reușim să fim cu toții împreună în această direcție. Și ced că acest consens a fost îndeplinit".

Ministrul a subliniat faptul că temele de interes au întrunit un larg consens și sprijin din partea tuturor partidelor din Parlament.

  • atitudinea României în plan european
Victor Negrescu a explicat că se simte nevoia unui nou tip de acțiune: "România să nu se mai comporte ca un nou stat membru. La 11 ani de la aderarea la UE e timpul pentru țara noastră să acționeze proactiv, cu mesaje clare, și, mai ales, să fie capabilă să se angajeze în proiecte serioase alături de țările care vor să împingă înainte acest proiect european".
Unul dintre rezultatele palpabile în acest sens este inițierea unui format de lucru comun cuFranța și Germania, cei trei oficiali având deja mai multe întâlniri. Negrescu și-a exprimat speranța că o astfel de întâlnire va avea loc și la București, anul acesta.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a reamintit cele patru tematici de interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene:
  • Europa convergenței: creștere economică, nevoia unei creșteri cu impact real în viața de zi cu zi, nevoia de coeziune, competitivitate, conectivitate.
România va sublinia importanța strategiilor macroregionale, în special a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), a cărei Președinție va fi preluată de România în noiembrie.
O prioritate centrală pentru mandatul României va fi "revigorarea reală" a acestei strategii.
  • Europa siguranței
  • Europa, actor global, cu accent pe politica europeană față de Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic.
  • Europa valorilor comune

Președinție din umbră
Ministrul Negrescu a declarat că România asigură "o președinție din umbră" pe perioada Președinției austriece, pentru a fi pregătiți cel puțin la nivel politic pentru 1 ianuarie.
 
Concret, România acționează în toate formatele de lucru, e activă la Bruxelles, dat fiind că va prelua o bună parte din dosarele Austriei. Cum Bulgaria a finalizat 75 de dosare, iar Estonia - 60, România vrea să îndeplinească un număr cel puțin similar de dosare.

Totodată, doi români au fost trimiși în Austria pentru a lucra împreună cu colegii austrieci în vederea acumulării de expertiză și de familiarizare cu dosarele Președinției austriece.

Victor Negrescu a mai spus că Bucureștiul are deja un calendar al evenimentelor pentru cele șase luni de Președinție, calendar care a circulat cu șapte luni înainte pe la toate statele membre. 

 În ultima perioadă, au existat numeroase consultări cu cetățenii din diverse zone ale țării, inclusiv din localități mai mici, pentru a discuta cu cetățenii, întrucât această Președinție e a fiecărui român.

De asemenea, și românii din diaspora au fost implicați, iar asociațiile lor vor avea ocazia să propună evenimente în marja Președinției.

În privința Brexit, Victor Negrescu a subliniat faptul că România acordă un interes major negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, desfășurând mai multe acțiuni și campanii de informare, inclusiv pentru românii care trăiesc în Regatul Unit.