Jussi Kanner, expert în advocacy și reprezentant al Fingo, a venit la București pentru a vorbi despre modul în care platforma finlandeză pentru dezvoltare va ajuta Președinția finlandeză să promoveze dezvoltarea durabilă.

Prezent săptămâna trecută la București, pentru a participa la Conferința la nivel înalt "Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă", Jussi Kanner, expert în advocacy și reprezentant al platformei finlandeze pentru dezvoltare Fingo,a împărtășit câteva gânduri despre preluarea Președinției la Consiliul Uniunii Europene de către Finlanda și prioritățile avute în vedere de Fingo pentru a sprijini implementarea Agendei 2030 alături de actorii societății civile.

Fingo e platforma națională finlandeză a ONG-urilor - 300 - interesate de dezvoltarea durabilă și de problemele globale. 

Implicată "activ și de mult timp" în promovarea dezvoltării durabile și a Agendei 2030 în Finlanda, UE, precum și la nivel global, Fingo colaborează strâns în prezent cu FOND,  platforma similară din România, și Crosol din Croația, în contextul trio-ului de la Președinția UE: România, Finlanda și Croația, spune Jussi Kanner. De asemenea, Fingo colaborează și cu CONCORD, confederația europeană de organizații neguvernamentale pentru dezvoltare și ajutor umanitar.

După ce Finlanda va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene de la România - la 1 iulie - Fingo va sprijini autoritățile finlandeze în ceea ce privește dezvoltarea durabilă.

Pentru Fingo, e important să continue "promovarea dezvoltării durabile și implementarea Agendei 2030 în UE, astfel ca în următoarele priorități strategice pe care noua Comisie le va adopta dezvoltarea sustenabilă și Agenda 2030 să fie principii directoare în luarea deciziilor politice în cadrul UE".

"În Finlanda, unul dintre subiectele pe care vrem să ne concentrăm e cel al provocării paradigmei creșterii economice. Vrem să vedem modul în care Produsul Intern Brut ghidează în prezent luarea deciziilor și anumite politici", precizează Jussi Kanner.

Pe durata Președinției finlandeze va fi organizată și o conferință internațională privind dezvoltarea durabilă la Helsinki, la sfârșitul lunii octombrie.

Finlanda are o lungă tradiție în promovarea dezvoltării durabile, atât la nivel național, cât și internațional. 

În ceea ce privește România, dezvoltarea sustenabilă reprezintă o prioritate pentru Guvernul României și pentru Președinția română a Consiliului UE.

"În 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, un plan de acțiune pentru oameni, pentru planetă și pentru prosperitate. Într-o societate sustenabilă, nimeni nu este lăsat în urmă...România este un susținător puternic al dezvoltării sustenabile, iar Agenda 2030 este o foaie de parcurs pe care am decis să o urmăm, asigurându-ne că satisfacem nevoile prezentului fără să compromitem capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Din acest motiv, Guvernul României consideră că implementarea obiectivelor de dezvoltare de durabilă este o prioritate națională", a declarat la conferința de săptămâna trecută vicepremierul Viorel Ștefan.