Președintele CE, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, au salutat angajamentul Guvernului României de a nu avansa reformele controversate din sistemul judiciar și reluarea imediată a dialogului în cadrul MCV.

UPDATE

Viorica Dăncilă a dezvăluit pentru Antena 3 ce a discutat la întâlnirea cu liderii europeni: ”Am reiterat ceea ce am spus de la preluarea președinției interimare și anume că nu vor fi ordonanțe de urgență pe Justiție, că această discuție pe Justiție pentru noi nu mai există, ținem ca Justiția să fie independentă, vrem statul de drept și, în același timp, să fie respectate drepturile cetățenilor”. 

+++

”Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au salutat angajamentul Guvernului României de a nu avansa reformele controversate din sistemul judiciar și reluarea imediată a dialogului în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, cu scopul de a înregistra progrese în reformele din sistemul judiciar și în lupta împotriva corupției”, potrivit unui comunicat al Guvernului, după întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu cei doi oficiali europeni.

La începutul lunii martie, într-un interviu la România TV, Dăncilă spunea că a convenit cu Timmermans constituirea unei echipe de experți care să analizeze punctual stadiul MCV. Premierul spunea atunci că Mecanismul e ”discriminatoriu” și că e necesar un ”dialog constructiv, pe probleme concrete”. 

În cadrul întâlnirii de marți, de la Bruxelles, Juncker și Timmermans ”au reconfirmat angajamentul Comisiei Europene de a lucra în strânsă cooperare cu autoritățile române pentru a găsi soluții în privința aspectelor legate de statul de drept și pentru a relua progresele în cadrul MCV”.

Același mesaj a fost transmis și de Comisia Europeană. Până acum, după întâlnirile premierului cu cei doi oficiali, comunicatele erau diferite, Guvernul român omițând lucrurile neplăcute referitoare la reformele controversate ale coaliției PSD-ALDE.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, după eșecul PSD la europarlamentare și încarcerarea lui Liviu Dragnea, că social-democrații au discutat prea mult despre Justiție, lucru care nu se va mai întâmpla. Ea a mai spus că a înțeles votul românilor care pe 26 mai au aprobat referendumul pe Justiție, convocat de președintele Klaus Iohannis.

În realitate, PSD a continuat ”business as usual”. În Senat, cererea DNA de ridicare a imunității lui Călin Popescu Tăriceanu a fost respinsă, iar proaspătul ei consilier pe probleme economice, Remus Borza (condamnat pentru conflict de interese), a scris pe blog că a fost nevoie ca Dăncilă să se ducă în Senat pentru a se asigura că există o majoritate în vederea protejării liderului senatorilor. 

În ședința de Guvern de luni, a fost adoptată o Ordonanță de Urgență prin care se revine la alegerea președinților de consilii județene prin vot direct, într-un singur tur. Autoritățile au susținut că măsura a fost cerută de 29 de membri ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, iar urgența a fost dată de dorința de a respecta recomandările Comisiei de la Veneția de a nu modifica legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de viitoarele alegeri. 

Cotroceniul a fost de altă părere, Mădălina Dobrovolschi acuzând faptul că e vorba de o concesie făcută baronilor locali ai PSD.

Potrivit comunicatului Guvernului, președintele Comisiei Europene și prim-vicepreședintele Comisiei au salutat ”abordarea europeană” a prim-ministrului și sprijinul Executivului de la București pentru proiectul european, precum și dorința de a continua colaborarea strânsă cu Comisia Europeană.

În cadrul întrevederii, au fost discutate, de asemenea, rezultatele alegerilor europarlamentare.

Totodată, Jean-Claude Juncker i-a mulțumit premierului Viorica Dăncilă pentru ”activitatea excelentă” de până acum a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, care a închis peste 100 de dosare, dintre care cele mai importante sunt cele privind Poliția Europeană de Frontieră și Garda de Coastă, Autoritatea Europeană pentru Muncă, Directiva Copyright și Directiva Gaz.

Președintele CE a subliniat că această abordare trebuie să continue, în special în ceea ce privește avansarea Cadrului Financiar Multianual și pregătirea Agendei Strategice 2019-2024.