Până să vină mai marii Europei la Sibiu, anul viitor, membri ai minorității germane din România s-au dus la Bruxelles, pentru a prezenta România diversă și multiculturală.

”Trăim azi într-o lume plină de provocări în care vedem politicieni populiști, eurosceptici, naționaliști care pun sub semnul întrebării modul european de viață, apropierea dintre popoarele UE”, a declarat miercuri seara europarlamentarul Siegfried Mureșan, cel care a organizat  în Parlamentul European, cu ajutorul Ambasadei Germaniei la București, expoziția ”Minoritatea Germană în România: un exemplu de multiculturalism într-o Europă unită”.

 Cum se vede România la Bruxelles?

Ca ”un spațiu în care mai multe minorități conviețuiesc pașnic și în armonie, așa cum e firesc să fie în Europa anului 2018”. Poate și de aceea summitul din 2019 care poate marca un nou început în spațiul comunitar, după plecarea Marii Britanii, va avea loc la Sibiu.


”Va trebui să arătăm că, în ciuda fapului că avem politicieni care pun sub semnul întrebării valori europene, populația, în marea majoritate, vrea valori europene, vrea un mod de viață europeană, care înseamnă înțelegere între culturi, între națiuni. Europa azi ne oferă cele mai bune premize pentru a ne putea păstra identitatea culturală, lingvistică. Europa oferă azi mai multe oportunități pentru schimburi între minorități, schimburi culturale, pentru schimburi între elevi, între studenți decât au existat oricând”, a mai spus Siegfried Mureșan, el însuși parte a minorității germane prin mama sa, dar și a majorității românești.


Secretul conviețuirii între minoritate și majoritate? Unul simplu, care s-ar putea aplica și înalte zone ale vieții. Precum politica din România, unde se crede că majoritatea trebuie să-și impună viziunea, fără a-i include și pe ceilalți.

”Înțelegerea. Înțelegerea atât din partea minorității, cât și a majorității. A ști că a face o concesie minorității nu e o pierdere, nu e o înfrângere. Iar minoritățile trebuie să știe că România e un exemplu în materie de drepturi ale minorităților”, consideră eurodeputatul PPE.