România și-a lansat campania de promovare a candidaturii pentru găzduirea Agenției Europene pentru Medicamente. Autoritățile mizează pe un dosar competitiv, dar scot în față calitatea transportului, a sistemului de sănătate și educație din Capitală.

Lansarea oficială a campaniei de promovare a candidaturii României pentru relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente, după ieșirea Marii Britanii din UE, a avut loc vineri după-amiază la Centrul Infoeuropa.

La eveniment au participat ministrul Sănătății, Florian Bodog, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, primarul Capitalei, Gabriela Firea, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Nicolae Fotin, consilierul de stat pentru sănătate al premierului, Florian Popa, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București din state UE.

Evenimente similare vor fi organizate și la Bruxelles și în toate țările europene pentru a arăta atuurile candidaturii Bucureștiului. 

Argumentele României: cea mai inteligentă relocare

Oficialii care au luat cuvânt au susținut că România are un dosar foarte bun, competitiv, insistând pe calitatea transportului din București, a sistemului de sănătate și de educație, viața culturală, posibilitățile de relaxare și forța de muncă bine calificată. Au explicat chiar că ce oferă Capitala e mult peste condițiile de la Londra. De altfel, exagerarea este un cuvânt blând pentru a descrie modul în care oficialii au înfrumusețat realitatea. 

Victor Negrescu a declarat că dosarul României e ”complex”, ”bine realizat care prezintă așa cum trebuie atuurile României și, mai ales, atuurile Bucureștiului pentru a găzdui această agenție”. 

”Putem profita de acest eveniment pentru a prezenta mai bine România, a arăta ce are de oferit Bucureștiul la nivel european și - de ce nu, aș sublinia încă o dată - nevoia ca fiecare stat european să găzduiască o agenție europeană”, a afirmat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

 

”Nu avem niciun motiv să fim îngrijorați. (...) Avem un dosar bun, chiar foarte bun. Trebuie să ne uităm doar la presa europeană. Presa europeană a evaluat dosarul nostru ca fiind unul dintre dosarele bune prezentate din cele 19 țări candidate. Interesul acordat de anumiți lideri europeni țării noastre dovedește că într-adevăr avem foarte multe atuuri",

a explicat Negrescu.  

În opinia sa, Bucureștiul propune ”cea mai inteligentă relocare în alt stat european”, dar pare a-și exprima regretul că votul va fi unul politic ”bazat pe foarte multe relații tradiționale” între statele membre. ”Dar noi vrem să schimbăm aceste lucruri, venind cu o candidatură bine conturată”, punctează Negrescu.  

El a comparat condițiile oferite în Pipera cu cele din capitala britanică, susținând că în apropiere de actualul sediu al EMA nu există spații verzi, școli, locuințe, parcări, fiind ”un loc relativ izolat de business”.

 

Și ministrul Sănătății, Florian Bodog, e de părere că dosarul este ”competitiv” și că România merită să găzduiască Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

"Avem o experiență de cel puțin 50 de ani în acest domeniu”, ”România a asigurat de fiecare dată pentru cetățenii ei medicamente de calitate, aparatură medicală de calitate și dispozitive medicale de calitate, grație eforturilor și grație calificării specialiștilor noștri din domeniul Agenției Naționale a Medicamentului”, sunt argumentele prezentate de Bodog.

Plus, forța de muncă bine calificată și disponibilitatea de a participa la proiect. 

Un oraș extrem de prietenos cu familiile

Afirmând că argumentele României sunt ”imbatabile”, Gabriela Firea a prezentat Bucureștiul într-o lumină pe care locuitorii săi nu reușesc să o vadă. Poate nu vor ei, sau poate primarul general a exagerat.

”Pentru orice angajat al Agenției Medicamentului este deosebit de important atât condițiile de lucru pe care le va avea în București, dar mai ales - aș sublinia eu, ca mamă, soție, femeie - și confortul familiilor angajaților Agenției Medicamentului. Orașul București este un oraș extrem de prietenos cu familiile, orașul București este unul sigur, putem să garantăm pentru siguranța, securitatea tuturor cetățenilor, fie că e vorba despre români sau despre cetățenii străini care ne vizitează în număr din ce în ce mai mare”.
 
Alte calități ale Bucureștiului, în viziunea edilului-șef: peste 20 de spitale, zeci de clinici de stat și private, ”toate cu medici extraordinari, care primesc oferte în orice oră, în orice zi de a lucra în străinătate…”, cel mai mare centru universitar din țară, sute de școli, sute de grădinițe și creșe.

”În domeniul cultural cred că avem excelență”, a susținut primarul general, enumerând Ateneul Român, Teatrul Național, peste 20 de teatre de stat și private și Centrul Vechi - ”apeciat de toți turiștii străini care vin în București și, de asemenea, de către toți angajații marilor companii care sunt la București pentru o perioadă de câțiva ani de zile”.

La capitolul infrastructură, Firea a precizat că ”cel mai mare buget al Primăriei Capitalei se îndreaptă și în această perioadă și așa se va întâmpla și în perspectivă pentru dezvoltarea infrastructurii”.

Ea a mai spus că sunt în fază avansată de începere a lucrărilor ”pasaje, pasarele, extinderi și supralărgiri de artere”. 
 
La final, în stilul caracteristic, Gabriela Firea a lansat săgeți la adresa unor români - fără a-i numi - care ar încerca să creeze un disconfort acestei candidaturi.

 

"Este foarte trist că sunt mulți, numeroși europeni care ne susțin - precum și români - și este păcat că, din motive care nu pot fi analizate în acest context oficial, chiar unii dintre români încearcă să creeze un disconfort României în această candidatură și, de aceea, vreau să folosesc acest prilej pentru a afirma încă o dată faptul că Bucureștiul este pregătit din toate punctele de vedere: siguranță, infrastructură, transport, educație, sănătate, cultură, loisir, relaxare, protecția mediului, pentru a-i primi cu brațele deschise și profesionist pe angajații Agenției Europene a Medicamentului și, subliniez, pe familiile acestora",

a conchis ea, încheindu-și intervenția cu formularea ”Doamne, ajută”.

Consilierul lui Mihai Tudose, Florian Popa, a transmis ”salutul călduros” al premierului și și-a citit discursul plin de laude la adresa ”imensului potențial al resurselor umane de specialitate din București” și a școlii românești de medicină și farmacie.

 

”Cel mai de preț bun al României e reprezentat de capitalul uman. Specialiștii români în domeniul medical, poate mai mult decât în alte domenii…sunt de multe ori cei mai buni ambasadori ai acestei țări”,

a spus consilierul, adăugând că profesioniștii plecați din țară sunt ”un sacrificiu al societății”, dar și - țineți-vă bine - ”contribuția noastră la proiectul european”.

”Pentru prima oară, e timpul să invităm Europa la noi acasă prin agențiile și structurile ei”, a perorat el, spre nedumerirea invitaților. Până la urmă, România e în UE de 10 ani.

Florian Popa a mai susținut că angajații EMA se vor simți bine la București, ”ca acasă, înconjurați de specialiștii în domeniul medico-farmaceutic”.

”Nu știu dacă în altă parte vor putea găsi un mediu atât de primitor, de entuziast, de adaptabil, de empatic și de provocator din punct de vedere profesional”, a încheiat el într-o notă triumfalistă.

Sistemul de sănătate din România oferă ce în altă parte nu se asigură!!!???

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Nicolae Fotin, a vorbit de faptul că România e a șasea țară ca mărime din UE, Bucureștiul e al șaselea oraș și a evocat ”înalta și îndelungata expertiză” în medicină și farmacie, amintindu-i pe Carol Davila, Nicolae Paulescu, Victor Babeș, Emil Palade sau Ana Aslan. 

Fotin s-a referit și la capacitatea aeroportului Henri Coandă, precizând că Tarom va asigura ”niște oferte dedicate” pentru angajații EMA. De asemenea, aceștia vor avea la dispoziție ”o linie dedicată” pentru a ajunge de la aeroport la sediul din Pipera și în alte locații din oraș.

El a dat asigurări că angajații își vor putea înscrie copiii în ”școlile pe care și le doresc”, Bucureștiul având instituții de învățământ suficient de multe cu profil internațional, în diverse limbi: engleză, germană, finlandeză, greacă. 

 

”Sistemul de sănătate e în dezvoltare, dar cu toții îl cunoaștem și cu părți bune și cu părți rele, dar care e făcut de oameni profesioniști, care asigură cam tot ce nu găsim chiar peste tot. Și nu vreau să dau un exemplu acum ce asigură sistemul de sănătate în România și nu se asigură în altă parte”,

 

a spus el, spre nedumerirea vizibilă a multor invitați. 

Alte argumente: în doar două ore se ajunge la mare la munte, cea mai mare viteză de internet, tehnlogie 5G. 

Pentru Fotin, traficul din București nu reprezintă o problemă, fiind la fel ca în alte capitale europene, amintind că de la sediul EMA din Londra până la Aeroportul Heathrow ai nevoie de o oră și jumătate cu metroul.

După discursuri, primarul Gabriela Firea și ministrul Florian Bodog nu au dorit să răspundă la întrebări, pe motiv că nu e o conferință de presă, rămânând doar Victor Negrescu și Nicolae Fotin să ofere detalii despre argumentele prezentate. 

Vot ca la Eurovision. Până la urmă cât contează calitatea dosarului?

Dincolo de orice argumente, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a explicat, o dată în plus, că votul e "eminamente politic", iar Bucureștiul ar fi preferat o analiză mai tehnică.

"Din punct de vedere tehnic, dosarul nostru este complet și are argumentele necesare. Problema este că votul va fi unul predominant politic…Vorbim de un vot ca la Eurovision, în care fiecare stat are dreptul să voteze alte state și are șase puncte pe care le poate aloca altor state: trei puncte statului preferat, două puncte ceilalți și un punct ultimului stat preferat", a detaliat Victor Negrescu. 

Oficialul a explicat că acest tip de vot "nu este convenabil României''. 

''Dar acest lucru ne împinge pe noi să fim și mai motivați, pentru a promova mai bine România și pentru a folosi această oportunitate pentru a arăta țara noastră sub un alt unghi", a adăugat el, susținând că și alte state fac la fel. 

Victor Negrescu a mai spus că trebuie să fim pragmatici și dornici să prezentăm ”țara așa cum e ea”.

Și cum nu putea lipsi sintagma ”mândru că sunt român”, ea a fost rostită de Nicolae Fotin, care pe unde merge promovează România. Declarații rostite în locul unor explicații cerute de jurnaliști, care ar fi vrut să știe cum de s-a ajuns să avem pe hârtie o situație strălucită, situație care în realitate nu există. Și nici în statistici, dar cei prezenți oricum au pus la îndoială și statisticile privind starea educației, a transportului sau a învățământului din România. Asta deși era vorba de Eurostat (Oficiul European pentru Statistică).