Preşedintele Comisiei Europene a prezentat miercuri, în plenul PE de la Strasbourg, priorităţile Uniunii Europene pentru anul următor.

UPDATE:

"Comisia Europeană se opune tuturor atingerilor aduse statului de drept...Articolul 7 trebuie să se aplice acolo unde statul de drept este în pericol", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

El a mai spus că e necesar un efort pentru a apropia estul şi vestul Europei.

Totodată, Juncker a atras atenţia că verdictele Curţii de Justiţie a UE trebuie respectate şi implementate, aluzie la declaraţiile unor politicieni din est privind posibilitatea de a nu respecta decizii ale acestei instanţe.

După discursul lui Juncker şi dezbateri, Parlamentul European va vota asupra declanşării procedurii de sancţionare a Ungariei pentru încălcarea valorilor europene. Pentru a fi votată moţiunea e nevoie de două treimi.

***

Printre problemele abordate în dezbaterea de anul trecut s-au numărat planurile privind apărarea, securitatea, migrația legală, comerțul internațional, egalitatea socială și modalitățile de consolidare a capacității bugetare a UE și a procesului democratic de luare a deciziilor.