Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a lansat miercuri un nou atac asupra celor care au promovat ieşirea Marii Britanii din urmă fără a avea vreun plan pregătit.

”Apropo, m-am tot întrebat cum arată locul special din iad pentru cei care au promovat "Brexit, fără să aibă măcar o schiță a unui plan privind ieșire s în siguranță din UE", a afirmat Doland Tusk, în cadrul unor declaraţii comune cu premierul irlandez, Leo Varadkar, aflat în vizită la Bruxelles.

"Mai sunt 50 de zile până la ieşirea Marii Britanii din UE ca urmare a deciziei şi voinţei autorităţilor britanice. Ştiu că un număr mare de oameni din Marea Britanie şi de pe continent, precum şi din Irlanda, îşi doresc o răsturnare a acestei decizii. Am fost întotdeauna alături de voi, cu toată inima mea", a mai declarat Donald Tusk, adăugând că, momentan, "poziția pro-Brexit a premierului Theresa May și a liderului opoziției exclud această posibilitate".

Preşedintele Consiliului European a subliniat că cea mai importantă sarcină constă în prevenirea unui scenariu în care Brexit are loc fără acord.

El a reamintit Guvernului britanic că UE27 nu va face nicio altă ofertă, acordul de retragere nefiind negociabil.

Tusk şi-a exprimat speranţa că premierul Theresa May va veni joi cu "sugestii realiste" privind ieşirea din impas în urma respingerii de către Parlamentul de la Londra a acordului de retragere negociat de UE şi de Guvernul britanic.

Preşedintele Consiliului European a reiterat faptul că pentru europeni mecanismul backstop reprezintă o prioritate: "Daţi-ne o garanţie credibilă pentru Irlanda de Nord şi Marea Britanie va părăsi UE în calitate de prieten de încredere".

La rândul său, premierul irlandez, Leo Varadkar, a declarat că acordul negociat e "cel mai bun posibil", oferind garanţii cetăţenilor, fermierilor, pescarilor, exportatorilor şi afacerilor.

"Cred că evenimentele de la Londra şi instabilitatea din politica britanică din perioada recentă arată de ce avem nevoie de o garanţie legală (backstop - n.r.)", a spus premierul irlandez.

Totodată, cei doi au subliniat că trebuie continuate şi pregătirile în eventualitatea unui Brexit fără acord.

Mai degrabă rai

"După Brexit vom scăpa de golanii care nu au fost aleşi, aroganţi ca tine. Ne vom conduce singuri ţara. Mie mi se pare mai degrabă un rai", a replicat eurodeputatul Nigel Farage, unul dintre principalii susţinători ai ieşirii Marii Britanii din UE.

O reacţie dură a venit şi din partea Partidul Democratic Unionist (DUP) nord-irlandez, care susţine Cabinetul May .

''Donald Tusk şi-a arătat, din nou, dispreţul faţă de cele 17,4 milioane de persoane care au votat să scape de corupţia din UE şi să caute paradisul unui regat liber şi prosper'', a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al DUP, Sammy Wilson, numindu-l pe preşedintele Consiliului European "un euromaniac diabolic".

Mult mai reţinut, purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May, a precizat că Guvernul de la Londra consideră că limbajul folosit de Donald Tusk nu ajută la găsirea de soluţii.