Premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au susţinut miercuri, la Bruxelles, o conferinţă de presă plină de amabilităţi reciproce, în care întrebările incomode ale jurnaliştilor au rămas fără răspuns.

Sunt "deosebit de bucuros să primesc prim-ministrul şi Guvernul României la sediul Comisiei Europene pentru a pregăti prima Preşedinţie română a Consiliului", a declarat Juncker, adăugând că Executivul de la Bucureşti e "bine pregătit" pentru preluarea Preşedinţiei.

El a făcut apel la amintiri, povestind de emoţiile avute în ziua în care a semnat acordul de aderare al României, chiar în perioada în care Luxemburg exercita Preşedinţia Consiliului.

"Fără România, UE nu ar fi completă", a spus preşedintele Comisiei, convins că România va şti să gestioneze urmările Brexit.

Comisia şi Guvernul român trebuie să cadă de acord asupra liniilor de bază asupra bugetului 2021-2027, iar pe agendă mai sunt încă 257 de propuneri legislative, astfel că România va avea multe lucruri de făcut, într-o perioadă foarte scurtă - în jur de patru luni, în condiţiile în care PE îşi va înceta activitatea în aprilie anul viitor.

Juncker a adăugat că a văzut miercuri "cât de bine pregătiţi" sunt miniştrii în domeniile lor.

Preşedintele Comisiei a reiterat faptul că România e pregătită să adere la Schengen, deşi mai sunt lucruri de făcut, dar speră că va intra în acest spaţiu în mandatul său.

Răspunzând unei întrebări, liderul Comisiei şi-a exprimat speranţa că România va aduce "bunul simţ românesc" în procesul european.

Jean-Claude Juncker a amintit în treacăt existenţa unor divergenţe între CE şi Guvernul Dăncilă, în principal în privinţa statului de drept, susţinând că problema nu ţine de Preşedinţie, ci de relaţia bilaterală. Şi Viorica Dăncilă a respins orice legătură între Preşedinţia română a Consiliului şi statul de drept.

Întrebat de intenţia României de a ataca MCV la Curtea de Justiţie a UE, Juncker a evitat răspunsul vorbind de Schengen.

Viorica Dăncilă s-a arătat bucuroasă de faptul "că Comisia Europeană consideră că suntem bine pregătiţi, că putem prelua şi exercita cu succes Preşedinţia rotativă a UE".

Întrebată de situaţia statului de drept, premierul român a răspuns că în România statul de drept e "respectat şi se fac toate eforturile pentru independenţei justiţiei".

Dăncilă a respins comparaţia cu situaţia din Polonia şi Ungaria: "E o situaţie aparte şi aş vrea să ţinem cont de acest aspect".

În ceea ce priveşte situaţia din Parlament, Viorica Dăncilă a dat asigurări că PSD nu a pierdut majoritatea: "Avem susţinerea Guvernului în Parlamentul României şi nu am absolut nicio emoţie legată de moţiunea de cenzură (de săptămâna viitoare - n.r.)".

Întrebată de sesizarea primită de Rise Project de la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) după dezvăluirile privind TelDrum, Dăncilă a invocat regulamentul european de protecţie a datelor, aplicat şi în România, atunci când e încălcată viaţa privată.