Premierul Viorica Dăncilă și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au susținut miercuri, la Bruxelles, o conferință de presă plină de amabilități reciproce, în care întrebările incomode ale jurnaliștilor au rămas fără răspuns.

Sunt "deosebit de bucuros să primesc prim-ministrul și Guvernul României la sediul Comisiei Europene pentru a pregăti prima Președinție română a Consiliului", a declarat Juncker, adăugând că Executivul de la București e "bine pregătit" pentru preluarea Președinției.

El a făcut apel la amintiri, povestind de emoțiile avute în ziua în care a semnat acordul de aderare al României, chiar în perioada în care Luxemburg exercita Președinția Consiliului.

"Fără România, UE nu ar fi completă", a spus președintele Comisiei, convins că România va ști să gestioneze urmările Brexit.

Comisia și Guvernul român trebuie să cadă de acord asupra liniilor de bază asupra bugetului 2021-2027, iar pe agendă mai sunt încă 257 de propuneri legislative, astfel că România va avea multe lucruri de făcut, într-o perioadă foarte scurtă - în jur de patru luni, în condițiile în care PE își va înceta activitatea în aprilie anul viitor.

Juncker a adăugat că a văzut miercuri "cât de bine pregătiți" sunt miniștrii în domeniile lor.

Președintele Comisiei a reiterat faptul că România e pregătită să adere la Schengen, deși mai sunt lucruri de făcut, dar speră că va intra în acest spațiu în mandatul său.

Răspunzând unei întrebări, liderul Comisiei și-a exprimat speranța că România va aduce "bunul simț românesc" în procesul european.

Jean-Claude Juncker a amintit în treacăt existența unor divergențe între CE și Guvernul Dăncilă, în principal în privința statului de drept, susținând că problema nu ține de Președinție, ci de relația bilaterală. Și Viorica Dăncilă a respins orice legătură între Președinția română a Consiliului și statul de drept.

Întrebat de intenția României de a ataca MCV la Curtea de Justiție a UE, Juncker a evitat răspunsul vorbind de Schengen.

Viorica Dăncilă s-a arătat bucuroasă de faptul "că Comisia Europeană consideră că suntem bine pregătiți, că putem prelua și exercita cu succes Președinția rotativă a UE".

Întrebată de situația statului de drept, premierul român a răspuns că în România statul de drept e "respectat și se fac toate eforturile pentru independenței justiției".

Dăncilă a respins comparația cu situația din Polonia și Ungaria: "E o situație aparte și aș vrea să ținem cont de acest aspect".

În ceea ce privește situația din Parlament, Viorica Dăncilă a dat asigurări că PSD nu a pierdut majoritatea: "Avem susținerea Guvernului în Parlamentul României și nu am absolut nicio emoție legată de moțiunea de cenzură (de săptămâna viitoare - n.r.)".

Întrebată de sesizarea primită de Rise Project de la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) după dezvăluirile privind TelDrum, Dăncilă a invocat regulamentul european de protecție a datelor, aplicat și în România, atunci când e încălcată viața privată.