De la un Corp european de solidaritate la apeluri telefonice mai ieftine și viitorul Europei, eurodeputații vor avea mult de lucru în a doua jumătate a anului 2018, informează Parlamentul European.

Al doilea semestru din 2018 va începe cu mesajul anual privind situația Uniunii Europene, în cadrul căruia președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta prioritățile UE și provocările dinaintea alegerilor europene din 2019.

Dezbaterile Parlamentului privind viitorul Europei vor continua cu alți șase lideri europeni, care se vor duce în plenul de la Strasbourg să-și prezinte viziunea lor și a țărilor pe care le reprezintă.

Potrivit PE, o altă provocare o constituie actualizarea normelor UE privind drepturile de autor. Eurodeputații doresc să asigure renumerația corectă a artiștilor și jurnaliștilor pentru munca publicată online, respectând nevoile utilizatorilor online. Propunerile se vor afla chiar pe agenda sesiunii plenare din septembrie.

O mai bună protecție a copiilor în mediul online și normele mai stricte privind videoclipurile la cerere și reclamele televizate sunt două dintre propunerile ce vor fi discutate.

Eurodeputații cer îmbunătățirea accessului la internet și reducerea costurilor cu apelurile telefonice intra-unionale la distanță. De asemenea, ei propun un "sistem 112 invers”, pentru a permite autorităților să alerteze cetățenii în caz de urgență.

Ca și în prima jumătate a anului 2018, problemele de mediu vor rămâne prioritare pe agenda Parlamentului de la Strasbourg. Până în 2030, cel puțin 32% din consumul de energie al UE va trebui să provină din surse regenerabile.

Totodată, Legislativul va analiza și planuri de reducere a utilizării antibioticelor la fermele de animale. Noile norme au ca scop menținerea bacteriilor drog-rezistente în afara lanțului alimentar uman și reducerea impactului asupra mediului.

O altă temă este crearea unui nou Corp european de solidaritate, care va oferi tinerilor oportunități de voluntariat în proiecte de ajutorare a comunităților din întreaga Uniune Europeană.

Parlamentul European își reia activitatea pe 27 august, iar prima sesiune va avea loc în perioada 10-13 septembrie.