Eurodeputatul lansează un apel către autoritățile naționale să creeze programul "Antreprenor în România", după model european. Statisticile arată intenție de antreprenoriat în România de trei ori mai mare decât media UE (Infografic).

  • Reamintim statisticile cu privire la intenția de antreprenoriat (Infografic la final articol)

INTERVIURILE EurActiv.ro

EurActiv.ro: Ocuparea în rândul tinerilor este esențială în întreaga Uniune Europeană, șomajul fiind foarte ridicat în rândul acestora. Cum apreciați aplicarea, până în prezent, a programelor destinate tinerilor? 

Siegfried Mureșan: Cred că este un moment bun pentru a redefini modul cum cheltuim fondurile europene pentru tineri, cum facem ca acești bani să ajungă la tinerii antreprenori, care au nevoie de ele cel mai mult. 

Astfel, birocrația trebuie redusă, proiectele trebuie mai bine prioritizate: sunt lecții învățate în ultimii 7 ani din toate statele Uniunii. În acest moment, când avem înainte un nou cadru financiar, este bine să ne uităm la bune practici, la ce putem aplica din alte state. Desigur, nu tot ce a funcționat  într-un stat funcționează și în altul, dar este un moment bun de reflecție. 

Șomajul în rândul tinerilor este mult prea mare peste tot în Europa, sunt state în care a ajuns la un nivel chiar dramatic, este peste 50%.

Opinia mea este următoarea: nu trebuie să ajutăm tinerii numai după ce și-au pierdut locul de muncă, prin  politici sociale, ci trebuie să prevenim șomajul prin stimularea antreprenoriatului, a competitivității economiei. Evident, și sistemul educațional trebuie aliniat cu nevoile pieței. 

De aceea, programe precum Inițiativa pentru IMM, proiectele de sprijin a tinerilor întreprinzători sunt esențiale pentru a genera locuri de muncă de bună calitate, stabile, bazate pe cerceare-inovare.


EurActiv.ro: Pentru că vorbim despre start în afaceri, ați avut o inițiativă a unui program care ar completa Erasmus pentru tinerii antreprenori, despre ce este vorba, cum se poate concretiza și când? 

Siegfried Mureșan: Programul european Erasmus pentru tinerii antreprenori presupune deplasarea în altă țară a celor care doresc să fie instruiți, pentru a învăța de la un întreprinzător de succes. Astfel, cu finanțarea de la Comisia Europeană poți să înveți tu lucrurile de care ai nevoie pentru a-ți lansa cu succes propria idee de afaceri. 

Acesta este programul european și el trebuie să continue. În schimb, sunt tineri pentru care poate antreprenorul cel mai relevant de la care pot învăța se află tot în România. Așadar, pe lângă programul european, eu am propus să lansăm și să finanțăm, cu bani de la bugetul de stat, programul „Antreprenor în România”, prin care să poți merge și învăța de la un întreprinzător de succes din altă localitate.

Cu această ocazie putem să stimulăm și mobilitatea, dat fiind că ar fi suportate de Guvern cheltuielile de relocare. Cred că este nevoie de această schemă fiindcă, poate, tinerii nu sunt dispuși să se mute în altă țară. Apoi, poate cel mai relevant business de la care vor să învețe se găsește în România: sunt aspecte legate de cadrul legislativ, de aparatul de stat sau birocrație care pentru țări diferite nu sunt relevante.

 I-am scris Primului ministru o scrisoare legată de această inițiativă și am primit răspuns, de la doamna ministru al muncii, în care spunea că se fac foarte multe lucruri pentru tineri în România deja, că situația este foarte bună și nu este nevoie de acest proiect. 

 

În schimb, discutând aici în Parlamentul European despre astfel de proiecte de mobilitate sunt încrezător că alte state vor prelua această inițiativă și, poate, dacă proiectul unui europarlamentar român va fi aplicat în altă țară, vom reuși să convingem și Guvernul de la București.

Siegfried Mureșan este eurodeputat PMP și purtător de cuvânt al Partidului Popular European, cea mai largă formațiune politică din Parlamentul European. 

Statistici intenție de antreprenoriat

România este pe primul loc din Uniunea Europeană din punct de vedere al intenției de a demara o afacere, potrivit unui raportului global al antreprenoriatului.

În România  intenția de antreprenoriat este de 31%, de trei ori mai mult decât media în UE. Studiul realizat de Global Entrepreneurship Monitor, o instituție specializată în cercetare la nivel global, arată că în țările sărace intenția de antreprenoriat este mai mare decât în cele puternic dezvoltate. Astfel, România se apropie din acest punct de vedere de țări din Africa, cu peste 30% intenție de antreprenoriat.

Raportul asupra antreprenoriatului la nivel global, pentru anul 2014, arată că grupa de vârstă 25-35 de ani este cea mai dinamică din perspectiva înființării de afaceri proprii Global Entrepreneurship Monitor