Uniunea Europeană vrea să aloce mai mulți bani pentru dezvoltarea unor noi tehnologii pentru sectorul agricol pentru a crește productivitatea, dar și pentru a reduce impactul fermelor asupra mediului.

Comisia Europeană a propus alocarea directă a 10 miliarde de euro din viitorul buget al UE pentru cercetare în domeniul agricol, iar Politica Agricolîă Comună va include și alte fonduri pentru inovare și noi tehnologii, ce vor fi distribuite direct de către statele membre.

„Digitalizarea va schimba agricultura în multe feluri, de la o utilizare mai eficientă a unor inputuri, precum îngrășămintele, la utilizarea echipamentelor autonome (roboți și tractoare fără șoferi) sau la schimbări în lanțul de furnizare”, declara recent, într-un interviu acordat EURACTIV.ro, Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură.

Având în vedere creșterea populației, satisfacerea cererii de alimente sănătoase și un aport alimentar optim reprezintă una dintre cele mai mari provocări mondiale. Unele estimări apreciază că cererea de alimente va crește cu 70% până în 2050, dar resursele de mediu sunt limitate. Terenurile disponibile pentru activități agricole sunt tot mai puține, nevoile energetice cresc, iar deficitul de apă se accentuează. În plus, apar noi organisme dăunătoare și a noi boli, care exercită o presiune considerabilă asupra mediului nostru înconjurător naturaliar , pentru fermieri este din ce în ce mai dificil să producă alimente într-un mod durabil, arată un raport al Parlamentului European.

Inovarea tehnologică este, astfel, deoarece tehnologiile agricole au potențialul de a spori productivitatea și durabilitatea agriculturii. Potrivit prognozelor Uniunii Europene, emisiile poluante ale sectorului agricol vor coborî până în 2030 datorită tehnologiilor moderne care reduc consumul și cresc eficiența inputurilor agricole, precum îngrășămintele.

Dar tehnologiile își găsesc aplicație nu doar în domeniul culturilor de câmp, după cum puteți afla din video-reportajul realizat de EURACTIV.