Președintele Klaus iohannis a solicitat Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile. În replică, PSD îl acuză pe șeful statului că nu înțelege nimic din economie.

”Economia României are nevoie de soluții durabile în privința deficitului de forță de muncă și a decalajului dintre sistemul de învățământ și cerințele pieței muncii. Învățământul tehnic și dual, digitalizarea și noile tehnologii, investițiile de valoare adăugată înaltă sunt tot atâtea provocări la care trebuie să avem capacitatea, ca stat și ca societate, de a răspunde pe măsură. De aceea, solicit decidenților politici să coboare cu picioarele pe pământ, să înceteze experimentele fiscale cu economia României și să conștientizeze prioritățile reale pe care mediul de afaceri le semnalează! O guvernare responsabilă înseamnă soluții eficiente și coerente la problemele cu care se confruntă economia”, a declarat marți seara președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană.

”Din păcate, ceea ce vedem la PSD este încercarea permanentă de a găsi «vinovați de serviciu», ba sunt companiile multinaționale, ba este Banca Națională, doar pentru a ascunde incompetența propriilor miniștri și lipsa de soluții față de nevoile românilor”, a mai declarat președintele, criticând lipsa unui buget pe anul în curs.

”Este inadmisibil ca până la finalul lunii ianuarie să nu existe nici măcar o proiecție bugetară, care să ofere economiei o anumită perspectivă financiară pentru anul în curs. Solicit Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile.În privința bugetului, am văzut chiar în aceste zile cum se laudă PSD, în mod speculativ și zic eu, acum, naiv, cu creșterea veniturilor bugetare. Îi îndemn să se mai uite o dată, însă pe linia veniturilor fiscale, cele care arată performanța ANAF. În raport cu 2016, ponderea în PIB a veniturilor fiscale este în scădere. Veniturile fiscale încasate în 2018 sunt cu 2,6 miliarde de lei sub nivelul programat inițial prin Legea bugetului, deși PIB-ul nominal prognozat a fost între timp majorat puternic, cel puțin în scripte, de la 908 la 950 de miliarde lei. Iar aceasta numai performanță fiscală nu se cheamă”, a afirmat Klaus Iohannis.

PSD: Iohannis nu înțelege nimic din economie

"Președintele Iohannis nu înțelege nimic din economie. La începutul guvernării PSD, Iohannis spunea că programul de guvernare e nerealist și că economia va intra în colaps. În realitate, România a avut cea mai mare creștere economică din Europa”, a replicat PSD printr-un comunicat de presă.

”Când spunea că nu vor mai fi bani de salarii și pensii, în realitate veniturile românilor au crescut, în termeni reali, cu 18,6% pentru pensionari și cu 20,3% pentru salariați. Când spune că stăm rău cu absorbția fondurilor, în realitate România a recuperat întârzierea lăsată de Cioloș și a ajuns la media UE. Prin urmare, de câte ori Iohannis spune că economia va merge rău, trebuie să ne așteptăm că va merge bine. Dacă este atât de preocupat de economie, îi sugerăm să trateze mai serios lucrurile", se arată în comunicatul PSD.