Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după ce CCR a dat câștig de cauză Guvernului, că decizia Curții nu schimbă situația Executivului, iar premierul Dăncilă trebuie să se ducă în Parlament pentru a primi un vot de încredere.

Decizia CCR "nu schimbă cu nimic situația în care se află Guvernul României de mai bine de trei săptămâni...nu mai are aceeași compoziție prin plecare ALDE de la guvernare și prim-ministrul e obligat de Curtea Constituțională să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere", a spus președintele, constatând "cu satisfacție" că și CCR a ajuns, "în mod corect și inevitabil" exact la aceeași concluzie cu el.

Președintele Iohannis a mai spus că va lua deciziile privind numirea miniștrilor interimari după publicarea și analiza motivării deciziei CRR.

"Dacă doamna prim-ministru dorește - așa cum se tot exprimă în public - să se pună capăt crizei guvernamentale, soluția e simpliă: pofțiti deîndată în fața Parlamentului pentru votul de validare", și-a încheiat șeful statului scurta declarație de presă.

Curtea Constituțională a decis miercuri că președintele Klaus Iohannis trebuie să numească interimarii, dar a stabilit că nu există conflict în ceea ce privește refuzul lui Iohannis de numire a miniștrilor plini.

Premierul Viorica Dăncilă spune că decizia CCR pronunțată miercuri "spune întregii țări că președintele Iohannis a încălcat Constituția" și "arată foarte clar abuzul președintelui în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari".

Ea mai precizează că decizia CCR îl obligă pe președinte să semneze decretele de revocare a miniștrilor remaniați și să motiveze respingerea noilor miniștri propuși, motivare pe care susține că nu a primit-o niciodată din partea președintelui Iohannis, "așa cum era firesc în cazul unui asemenea gest".