Președintele Klaus Iohannis a refuzat din nou să numească miniștrii propuși de Viorica Dăncilă, afirmând că propunerea de remaniere este una "neavenită" și "nepotrivită".

"Am primit o corespondență de la doamna prim-ministru ieri după-amiază. Îmi cere o remaniere, îmi solicită acolo eliberarea din funcție a unor miniștri interimari și numirea a șase miniștri. Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar", a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Președintele spune că s-a ajuns în această situație după ieșirea ALDE de la guvernare, iar art. 85 din Constituție spune clar de trebuie să facă Viorica Dăncilă.

"Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui august, iar, la câteva ore după ce primisem solicitarea, ALDE a anunțat public că părăsește Coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care la momentul respectiv am refuzat remanierea solicitată. După câtva timp, doamna prim-ministru a venit cu o solicitare de interimari din același motiv, fiindcă Guvernul, acum, în noua confirgurație, în conformitatea cu art. 85 din Constituție trebuie să se prezinte în Parlament, am refuzat", a mai spus el.

Totodată, Klaus Iohannis i-a transmis șefei PSD că niciun ministru nu va fi numit nou în Guvern până nu obține Guvernul validarea din Parlament.

"Doamna prim-ministru, vă spun acuma direct și public: trebuie să vă prezentați în Parlamentul României cu o solicitare de validare a Guvernului. Altfel, lucrurile nu se pot rezolva. Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstituțională, fiindcă este foarte clar, și s-a anunțat și public, și în scris că ALDE a părăsit Coaliția. Se vede că doamna prim-ministru se teme de un vot în Parlament și înceacă să tragă de timp. În același timp se vede că PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care estee explicit și clar solicitată în Constituție. Niciun ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlament", a conchis Iohannis.