Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că a cerut Guvernului crearea unui grup de experți care, împreună cu experți de la Chișinău, să identifice domeniile în care R. Moldova are nevoie de asistență.

”Este foarte important și simbolic faptul că această primă vizită oficială a doamnei prim-ministru, a conducerii Guvernului Republicii Moldova de la preluarea mandatului are loc în România, la București. Este important pentru că România a fost, este și va fi cel mai constant și dedicat susținător al Republicii Moldova – în mod direct, concret, pentru transformarea democratică a țării și pentru atingerea nivelului de prosperitate și securitate pe care îl doresc cetățenii săi și pentru parcursul său european”, a afirmat șeful statului în conferința comună cu premierul Maia Sandu.

Subliniind că România a susținut transferul pașnic de putere care a avut loc la Chișinău, Iohannis a asigurat-o pe Maia Sandu de tot sprijinul României și al său personal pentru parcursul european al R. Moldova.

El i-a informat pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase despre disponibilitatea României de a acorda, pe baza solicitărilor concrete, asistență dedicată consolidării instituțiilor din R. Moldova.

Klaus Iohannis a mai spus că, la inițiativa sa, Administrația Prezidențială ”a transmis deja Guvernului României propunerea de creare a unui grup de experți din ministerele relevante care, împreună cu experții desemnați de Guvernul Republicii Moldova, să identifice de urgență domeniile în care este nevoie de astfel de asistență, iar pe baza acestui demers să fie demarate proiecte concrete. Partea noastră, a României, deja a constituit  acest grup și deja a avut o primă întâlnire. Salut faptul că doamna premier Sandu a răspuns pozitiv acestei propuneri”. 

”Voi urmări personal derularea, de către Guvernele României și Republicii Moldova, a acestei inițiative”, a susținut președintele.

Cei doi oficiali au discutat și despre importanța continuării proiectelor bilaterale de cooperare, mai ales a celor strategice de interconectare energetică.

”Abordarea noastră în derularea proiectelor bilaterale va fi centrată pe nevoia asigurării prosperității cetățenilor Republicii Moldova și apropierii Chișinăului de Uniunea Europeană”, a subliniat Iohannis.

Referitor la UE, Klaus Iohannis crede cu tărie că Uniunea trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor din R. Moldova care, în majoritate, și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană.

Totodată, el a precizat că România va susține deblocarea asistenței financiare a UE către R. Moldova.