Președintele francez, Emmanuel Macron, a pledat, în primul său discurs în plenul Parlamentului European, pentru apărarea democrațiilor liberale și a susținut că este nevoie urgent de reforme.

Președintele francez a cerut reforme pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor și temerilor cetățenilor europeni, în cadrul unui discurs menit să sporească unitatea unei Uniuni Europene care se confruntă de mai mult timp cu diverse crize, notează Deutsche Welle.

Emmanuel Macron a vorbit de necesitatea ca democrațiile europene să prindă din nou viață, în contextul în care statele membre se pregătesc de alegerile parlamentare din mai 2019. Scrutinul este primul după decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar.

Europenii "nu au renunțat la Europa", a declarat Macron, solicitând o dezbatere privind migrația, o foaie de parcurs pentru reforma Zonei Euro, o reformă a sistemului bancar și o suveranitate la nivelul întregii Uniunii care să completeze suveranitatea statelor membre.

Macron a propus crearea unui program european prin care "să fie sprijinite financiar în mod direct comunitățile locale care primesc și integrează refugiați”. Liderul francez s-a referit și la creșterea populismului în interiorul spațiului comunitar, fenomen care a putut fi observat și la recentele alegeri din Italia și Ungaria.

Schimbările rapide din lumea de astăzi îi determină pe politicieni să-și schimbe metodele, dar acest lucru nu trebuie să însemne o respingere a democrației, a susținut el. "În aceste vremuri dificile, democrația europeană e cea mai bună șansă pe care o avem… Cea mai gravă greșeală ar fi să renunțăm la modelul și la identitatea noastră”, a spus președintele francez."Vedem peste tot în jurul nostru lideri autoritari și răspunsul nu este o democrație autoritară, ci autoritatea democrației”, a mai spus Macron.  

"Vreau să aparțin unei generații care a decis să-și apere ferm democrația...Nu vreau să fac parte dintr-o generație de somnambuli'', a adăugat el.

Președintele francez a denunțat tendința de a da vina pe Bruxelles pentru eșecurile administrațiilor naționale. Folosind cuvinte dure, el a criticat egoismul statelor membre: "Se pare să avem de-a face cu un fel de război civil: egoismul național și negativitatea par să aibă prioritate față de ceea ce ne leagă. Există o fascinație în creștere față de iliberalism”.

SUA se îndepărtează de valorile europene

Președintele francez a denunțat și decalajul tot mai mare dintre UE și valorile propagate de actuala administrație de la Washington.

"Împărtășim atât de multe cu această țară (SUA), dar această țară respinge multilateralismul, comerțul liber și schimbările climatice", a spus el.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat discursul lui Emmanuel Macron, precizând că victoria sa de anul trecut a reprezentat "o nouă speranță" pentru UE.

"Adevărata Franță a revenit", a declarat Juncker.