Funcția de președinte al Camerei Deputaților și mandatul de deputat ale lui Liviu Dragnea au fost vacantate miercuri în mod oficial de către plenul Camerei.

UPDATE

17.00 Victor Ponta a scris pe Facebook că deputații Pro România nu au votat nici cu Ciolacu nici cu Turcan, iar votul "oricum nu schimbă nimic.

"Suntem 22 din care la vot au participat doar 6 / nu avem și nu facem înțelegeri cu PSD, dar nici cu PNL. Deși PNL-USR și PMP au 107 deputați, Raluca Turcan a obținut doar 100 de voturi. Faptul că nu i-au convins nici pe toți ai lor să voteze arată o problemă reală. Ieșirile isterice ale unor peneliști sau useriști care dau vina pe noi sau pe alții pentru înfrângerea lor nu îi ajută la nimic. Fiți mai deștepți și mai convingători dacă vreți să câștigați data viitoare. Nici pe UDMR nu ați reușit să îi convingeți!", a scris Ponta.


16:04 Marcel Ciolacu (51 de ani) apare în fotografii din tinerețe la vânătoare alături de sirianul Omar Hayssam, condamnat pentru terorism după ce a pus la cale răpirea a trei jurnaliști.

Este deputat de Buzău, fiind membru PSD din 1990.

(Sursa foto: HotNews.ro)

+++

15.25 Marcel Ciolacu a fost ales președinte al Camerei Deputaților cu 172 de voturi, în timp ce Raluca Turcan a primit 100 de voturi.

15.07 Votul s-a terminat, comisia de numărare urmând să numere voturile și să anunțe rezultatele.

14.30 A început votul. Deputatul PNL Florin Roman strigă "La pușcărie".

14.26 Marcel Ciolacu a declarat, referitor la vocile care cer ca PSD să plece de la guvernare, că și președintele Franței, Emmanuel Macron, a câștigat în 2017 alegerile cu 66%, acum a luat 23% în alegerile eruoparlamentare și nu i-a cerut nimeni demisia.

14.23 Kelemen Hunor susține că trebuie restabilt echilibrul, iar Camera Deputaților va primi din nou rolul pe care trebuie să îl aibă. "Restabilirea echilibrului în Parlament cred că se poate face și de un reprezentant al UDMR", a spus el.

14.21 Alfred Simonis a spus că PSD nu a huiduit și nu mai vrea să accepte lecții de moralitate și ce își doresc românii, pentru că "românii nu și-au dorit ca Raluca Turcan să fie președintele Camerei Deputaților".

14.13 Raluca Turcan reclamă că PSD și ALDE huiduie și proferează injurii în sală, nedorind să se prezinte în plen, potrivit procedurii. Ea a spus că, dacă PSD ar fi demonstrat că nu vrea să controleze din nou în interese personale Parlamentul, PNL ar fi susținut candidatul social-democraților la șefia Camerei.

14.05 S-a trecut la pregătirea votului pentru alegerea președintelui Camerei. Procedura se face cu buletine, secret, și este nevoie de o majoritate simplă. PSD, ALDE au anunțat în plen că îl propune pe Marcel Ciolacu, PNL, USR și PMP o propun pe Raluca Turcan, UDMR îl propune pe Kelemen Hunor.

Pro România nu a anunțat pe cine susține.

14.03 În schimbul susținerii PSD, Pro România primește grup parlamentar la Camera, numit "Pro Europa". S-a reenit și la propunerea lui Korodi de a amâna cu o săptămână votul pentru alegerea președintelui, propunerea fiind respinsă.

După ce Turcan a reclamat probleme la sistemul de vot, deputații au reluat votul pentru propunerea liderului de grup al UDMR, fiind din nou respinsă, cu  160 de voturi "împotrivă" și 121 "pentru".

13.49 Viorica Dăncilă, Lia Olguța Vasilescu, Paul Stănescu, Niculaeu Bădălău, Varujan Vosganian, Toma Petcu și alți lideri PSD-ALDE au discutat mai bine de o oră în biroul președintelui interimar al Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu.

"Nu sunt probleme, vom vedea rezultatul la vot. Avem majoritate și avem alianță cu ALDE", a spus premierul după ce a ieșit de la discuții.

13.05 Deputații nu s-au întors de la negocieri după cele 30 de minute stabilite în plen.

12.58 Surse din Pro România au declarat pentru EurActiv România că, cel mai probabil, deputații lor nu vor susține niciunul dintre candidați. Nemulțumirea Pro România este că s-a tot tergiversat formarea grupului lor parlamentar.

12.30 S-a votat o pauză de consultări de 30 minute, după care se trece la votul pentru desemnarea președintelui. Până acum, cei care au intrat în luptă pentru fotoliul lăsat de Dragnea sunt Raluca Turcan (PNL), Marcel Ciolacu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR).

12.27 Liderul de grup al UDMR, Attila Korodi: Propun ca decizia de a desemna președintele Camerei să fie amânată cu o săptămână.

Liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, a anunțat că propunerea lui Korodi nu va fi supusă la vot.

12.20 Votul final întârzie de peste 20 de minute, partidele fiind în negocieri pe cine să susțină la șefia Camerei Deputaților.

PNL, USR și PMP vin cu o candidată comună, liberala Raluca Turcan, în timp ce PSD l-a propus pe Marcel Ciolacu.

Marți seara, după CEx, Ciolacu se arăta foarte optimist în privința șanselor sale de a-i succeda lui Liviu Dragnea la conducerea Camerei Deputaților, deși jurnaliștii i-au reamintit că PSD nu mai are majoritate.


UDMR a decis să vină cu un candidat propriu, în persoana lui Kelemen Hunor.

Și cei de la Pro România ar urma să vină cu un candidat, dar PSD le-a promis că le permite să-și facă grup parlamentar, după ce până acum le-a respins cererea.

Nici ALDE nu are un candidat, iar problemele lor tocmai s-au acutizat, Comisia juridică a Senatului dând vot favorabil ridicării imunității lui Călin Popescu Tăriceanu. Cererea DNA zace la Senat de șase luni, discutarea ei fiind amânată de nenumărate ori.

Nici cele trei partide din Opoziție care o susțin pe Turcan nu au majoritate, astfel că în acest moment au loc negocieri.