Potrivit primului exit-poll publicat după închiderea urnelor, conservatorii premierului Theresa May obțin doar 314 mandate, insuficient pentru a avea o majoritate confortabilă. Laburiștii ar putea câștiga 266 de mandate.

După ce a fost la Palatul Buckingham, Theresa May a revenit în Downing Street 10 și a anunțat că va forma un nou guvern. Ea a mai anunțat că va începe negocierile pentru Brexit pe 19 iunie.

”Vom continua să lucrăm împreună cu prietenii și aliații noștri din Partidului Democratic Unionist în special”, a spus Theresa May.

”Cele două partide ale noastre și-au construit o relație puternică de-a lungul anilor și aceasta îmi dă încredere că vom putea lucra împreună în interesul întregului Regat Unit”, a adăugat premierul conservator, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Ea a insistat că de acum înainte energiile trebuie canalizate către un Brexit de succes și că noul guvern pe care-l conduce va ghida țara către acest obiectiv: ”Acest guvern va ghida țara în discuțiile cruciale privind Brexitul, care vor începe în zece zile și va răspunde dorinței britanicilor de a duce până la capăt ieșirea din Uniunea Europeană”.

”Țara are nevoie mai mult ca niciodată de certitudine. Numai conservatorii și Partidul Unionist o pot oferi. Acum să ne apucăm de treaba”, a conchis May. 

+++

Liderul Partidului pentru Independența Regatului Unit (UKIP, antieuropean), Paul Nuttall, a anunțat că demisionează după ce formațiunea sa nu a obținut nici un mandat de parlamentar la alegeri.

+++

Theresa May merge la Palatul Buckingham, la 11:30 GMT, pentru a-i cere reginei Elisabeta a II-a permisiunea formării unui nou guvern.

Potrivit mai multor publicații britanice, Partidul Conservator a ajuns la un acord cu Partidul Democratic Unionist (DUP) - principala formațiune politică din Irlanda de Nord - pentru crearea unei coaliții, după ce au pierdut majoritatea absolută. .

+++

Planurile Partidului Național Scoțian (SNP, separatist) de organizare a unui al doilea referendum privind independența Scoției au primit o lovitură grea, după ce fostul lider al formațiunii Alex Salmomd și actualul ''numărul doi'' din ierarhia SNP, Angus Robertson, și-au pierdut mandatele de parlamentar la alegerile anticipate care au avut loc joi în Marea Britanie, relatează agenția DPA, preluată de Agerpres.

Potrivit AFP, care se referă la rezultate cvasifinale, separatiștii scoțieni ar câștiga 34 de mandate, față de 54 anterior.

Cu toate acestea, actuala șefă a SNP, Nicola Sturgeon, a afirmat că partidul său a câștigat alegerile, invocând ceea ce ea a numit rezultatele dezastruoase ale conservatorilor premierului britanic Theresa May.

+++

+++

Nick Clegg, fost lider al Partidului Liberal Democrat și vicepremier în coaliția de guvernământ a ex-premierului conservator David Dameron, nu a reușit să-și apere mandatul. El era parlamentar din 2005.

+++

Lira sterlină s-a depreciat semnificativ vineri, după ce analiștii au avertizat că este posibil ca premierul britanic Theresa May să demisioneze pentru că nu a reușit să obțină majoritatea în alegerile legislative anticipate care au avut loc joi, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

 

Moneda britanică s-a depreciat vineri dimineață cu 2%, până la 1,2697 dolari pentru o liră, după ce anterior s-a tranzacționat la 1,2689 dolari pentru o liră, cel mai redus nivel din ultimele două luni.

De asemenea, moneda britanică s-a depreciat cu 1,8% față de euro, până la 88,18 penny pentru un euro.Analiștii se tem că turbulențele politice ar putea întârzia sau încurca negocierea termenilor ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

''Economia britanică și negocierile referitoare la Brexit vor fi afectate, ceea ce va duce în continuare la deprecierea lirei sterline și a piețelor bursiere. Dar PIB-ul Regatului Unit este de doar 2,5% din PIB-ul global și este dificil să vedem implicații semnificative pentru piețele globale de investiții'', a apreciat Shane Oliver, economist șef la AMP.

+++

Potrivit rezultatelor oficiale aproape definitive, Partidul Conservator obține cel mai mare număr de mandate - 316, dar pierde circa 15 locuri față de legislatura anterioară. Partidul Laburist, principala formațiune de opoziție - câștigă, în schimb, aproximativ 30 de mandate - 265.

Când a declanșat alegerile anticipate, premierul Theresa May spera să obțină cele 326 de locuri necesare pentru o majoritate absolută în Camera Comunelor.

Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, i-a cerut demisia, dar May a replicat că partidul său va asigura ”stabilitatea” în Marea Britanie, relatează BBC News.

+++

Analistul CNN Jane Merrick precizează că, în cazul în care exit-pollul este corect, ”rezultatul constituie un dezastru pentru Theresa May”, care, în doar doi ani, ”a distrus majoritatea absolută a conservatorilor, jucând riscant pe cartea Brexitului.

+++

Ministrul Apărării, Michael Fallon, și-a exprimat scepticismul față de exit-pollul BBC/ITV/Sky, precizând că în 2015 aceste posturi tv au subestimat scorul conservatorilor.  

+++

Partidul Național Scoțian are 34 de mandate, potrivit exit-pollului publicat de BBC Online.

Dacă rezultatele acestui exit-poll se vor confirma, Partidul Conservator va pierde 17 mandate față de actualul Parlament, în timp ce Partidul Laburist ar câștiga 34.

 

 

+++

Britanicii vor alege circa 650 de parlamentari în alegerile generale convocate de premierul Theresa May, care speră că-și va consolida sprijinul în vederea negocierilor cu Uniunea Europeană.

Aproape 47 de milioane de alegători sunt înscriși pe liste, dar o parte dintre aceștia au putut vota deja prin poștă.

În unele secții, care în marea lor majoritate au fost amenajate în centre comunitare sau școli, au fost luate măsuri de securitate sporite, ca urmare a atacului terorist comis sâmbătă la Londra și soldat cu 8 morți, scrie BBC.

Se așteaptă ca primele rezultate ale acestui scrutin să înceapă să apară spre miezul nopții, informează Agerpres.

Într-un sondaj dat publicității miercuri de compania Opinium, Partidul Conservator aflat la guvernare era creditat cu 43% din intențiile de vot, față de 36% pentru laburiști. Totuși, alte sondaje publicate în ultimele zile indicau că distanța dintre cele două mari partide britanice se redusese, ajungându-se practic la egalitate.