Decizia de luni a Curții de Justiție a UE a complicat și mai mult, chiar dacă nu mai era nevoie, Brexitul. Theresa May a plecat într-un turneu european. Jean-Claude Juncker o anunță că acordul nu poate fi renegociat.

În timp ce Camera Comunelor a avut marți o nouă dezbatere pe marginea Brexit, premierul Theresa May, după ce a amânat votul din Parlament privind acordul de părăsire a Uniunii Europene, a plecat într-un mini-turneu european, în încercarea de a obține noi concesii, necesare pentru a avea cât de cât șanse ca acordul să fie votat de parlamentarii britanici.

Theresei May i se va spune în turneul său european să nu mai încearcă să-i liniștească pe  parlamentarii pro-Brexit cu promisiuni pe care nu le va putea îndeplini niciodată, au precizat surse diplomatice pentru The Telegraph. Cotidianul britanic notează că diplomații europeni sunt exasperați de încercările repetate ale premierului britanic de a face promisiuni nerealiste pentru a domoli cerințele imposibile ale susținătorilor Brexit.
Turneul a început la Haga, unde premierul britanic s-a întâlnit cu omologul olandez, Mark Rutte, și a continuat la Berlin, unde Theresa May a avut probleme să iasă din mașină în timp ce cancelarul german, Angela Merkel, o aștepta.

Marți seara, May ajunge la Bruxelles, dar Jean-Claude Juncker nu pare dispus să o întâmpine cu brațele deschise.

În plenul de la Strasbourg, președintele Comisiei Europene a reiterat marți dimineață faptul că acordul la care s-a ajuns este "cel mai bun posibil".

"Acordul pe care l-am obținut este cel mai bun posibil. Este singurul acord posibil. Nu există nicio marjă de renegociere", a susținut Juncker, adăugând că pot apărea noi clarificări și interpretări, dar "acordul de retragere nu va fi redeschis".

Guy Verhofstadt, negociatorul Parlamentului European pentru Brexit, a precizat și el că e exclusă o renegociere, mai ales în privința "backstop-ului" pe tema frontierei cu Irlanda de Nord.

"Toți suntem irlandezi", a spus liderul Grupului PPE, Manfred Weber.

Frontiera cu Irlanda de Nord e principalul punct asupra căruia premierul May vrea din partea Uniunii Europene ''asigurări suplimentare cu caracter juridic constrângător''. 

Declarația îi aparține secretarului de stat britanic pentru Brexit, Martin Callanan, înainte de o reuniune ministerială la Bruxelles.