Pregătirile pentru mitingul PSD sunt în toi, relatările despre aducerea cu arcanul a oamenilor fiind tot mai multe. Liderii social-democrați, în schimb, susțin că oamenii vin de bunăvoie.

Primarul General, Gabriela Firea, a convocat vineri un comandament la sediul Primăriei Municipiului București, în cadrul căruia s-au discutat mai multe măsuri de prevenire a incidentelor la evenimentele care se vor desfășura sâmbătă în Capitală, printre care mitingul PSD și parada LGBT, relatează Mediafax.

”Cele mai multe evenimente au loc în zona centrală și am convocat acest comandament pentru a ne asigura că toate manifestările care au loc în Capitală în dată de 9 iunie se vor desfășura legal, civilizat, cu respect față de legislație și valorile umane, astfel încât să nu existe incidente neplăcute”, a declarat Gabriela Firea.

Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că, pentru evenimentele anunțate sâmbătă în București, vor fi constituite echipe mixte de polițiști și jandarmi care vor asigura ordinea pe timpul manifestărilor. Pentru monitorizarea traficului, Capitala va fi survolată de un elicopter MAI.

"Pentru a păstra ordinea și siguranța publică și pentru a asigura fluența traficului rutier și pietonal, ca de fiecare dată, Poliția Română, Jandarmeria Română și celelalte structuri cu atribuții în domeniu vor coopera și vor acționa în sistem integrat. Vor fi constituite dispozitive flexibile, pregătite să gestioneze orice eventual eveniment", a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR.

Pe linie rutieră, IGPR va colabora cu IGAv în sensul în care un elicopter va survola, Capitala, pe toată durata zilei, și va transmite la sol informații importante despre locurile în care se formează ambuteiaje astfel încât echipajele de poliție rutieră să ajungă în zonele respective.

"Mâine, începând cu ora 13:30, până la ora 22:00, în Capitală, vor fi instituite și menținute, alternativ, anumite restricții de trafic. Astfel, politiștii rutieri împreună cu cei de ordine publică vor fi mobilizați, atât în zona principalelor puncte de staționare de pe itinerariile de deplasare ale participanților, cât și pe intrările și ieșirile din municipiu", a mai adăugat Drăgan.

Pentru data de 9 iunie s-au aprobat 14 evenimente, care se vor desfășura pe domeniul public, în mai multe zone din București.

”Lagune în comunicare”

PSD face tot ce e posibil pentru a aduce cât mai mulți oameni la mitingul de sâmbătă din Piața Victoriei. Secretarul general-adjunct, Codrin Ștefănescu, a declarat joi seara, la Digi 24, că se așteptau la 150.000 de persoane, dar vor fi mai mulți.

Din informațiile celor care s-au plâns pe mitingcujapca.ro, articole din presa locală și știri pe surse, printre metodele folosite de baronii locali se numără amenințarea angajaților din instituțiile că vor rămâne fără job dacă nu merg la București, presiuni asupra directorilor de școli sau șantaj la adresa firmelor de transport pentru a pune la dispoziția PSD autocare cu care să vină oamenii în Capitală. Unii mai sunt nevoiți să scoată și bani din buzunar pentru a plăti această ”distracție” comandată de Liviu Dragnea.

Absurdul a ajuns până acolo încât o echipă de fotbal din Liga a 4-a să nu se prezintă la un meci din cauza participării jucătorilor la miting. (Detalii, aici)

Pe site-ul MitingcuJapca.ro, creat de Geeks for Democracy, numărul reclamațiilor privind presiunile pentru participarea la mitingul PSD era peste 400 la ora scrierii acestui articol.

Viceprimarul comunei Balaci, din Teleorman, Victor Amza, s-a plâns reporterului incognito că el și cu primarul localității sunt nevoiți să scoată din buzunarele proprii cel puțin 1.500 de lei, în condițiile în care salariile lor sunt mici, pentru ”o comună de rangul 3”. 

Edilul și-a exprimat nemulțumirea cu teamă, deoarece jurnalistul Newsweek România a pretins că sună de la biroul central al PSD. Totuși, deși a riscat să se pună rău cu conducerea de partid și de stat de la București, supărarea lui Victor Amza a învins frica. Edilul a menționat că „au existat lagune în organizare”, referindu-se, desigur, la cuvântul lacune. 

De asemenea, a menționat că atracția membrilor din teritoriu pentru mitingul de la București scade atunci când li se cere să acopere cheltuielile pentru deplasare:

 

”Simpatizant, simpatizant, dar totul se rezumă până îi pui să bage mâna în buzunar”.

(Detalii, pe Newsweek.ro)

Unele filiale mai bogate au anunțat că le vor oferi oamenilor pachete cu mâncare, mici sau chiar bere.

Întrebat vineri la Realitatea TV, dacă oamenii își doresc sau sunt forțați să vină la București, fostul ministru al Educației Liviu Pop a replicat: ”Minciuni, minciuni, minciuni”.