Mitingul Diasporei a degenerat, în urma confruntărilor dintre jandarmi și unii protestatari, cel mai probabil membri ai galeriilor de fotbal. Mai mulți protestatari și jandarmi au ajuns la spital.

UPDATE: 




01:48 Un jurnalist de la HotNews.ro a fost lovit de jandarmi la protestele din Piața Victoriei. 

”Transmiteam LIVE intervenția jandarmilor. Bărbatul în alb m-a prins de mână și mi-a smuls telefonul. I-am strigat că sunt ziarist și am ridicat mâinile deasupra capului, cu legitimația care se afla la gât ridicată în aer. Bărbatul m-a tras în mijlocul jandarmilor cărora le-a spus: 'Luați-l și pe ăsta'. Unul dintre jandarmi m-a lovit cu pumnul și m-a împins în spatele cordonului în timp ce un al jandarm mi-a mai dat un picior în spate. I-am cerut să îmi dea telefonul înapoi, spunându-le din nou că sunt ziarist. Un jandarm m-a înjurat și m-a lovit cu piciorul. În acest timp, un alt jandarm zdrobea de asfalt telefonul meu”, a povestit Robert Mihăilescu. 

Pe înregistrarea video sunt salvate doar imaginile până la smulgerea telefonului mobil. Ziaristul a depus plângere la Secția 1 de Poliție. 

Și un cameraman al televiziunii austriece de stat ORF a fost bătut de jandarmi.

01:19 Jandarmeria Capitalei anunță că structurile Ministerul Afacerilor Interne s-au mobilizat pentru a identifica persoanele care au furat armele celor doi jandarmi loviți de mai mulți protestatari. Jandarmedia nu a precizat ce fel de arme au fost sustrase de către manifestanți. Potrivit unor surse citate de Agerpres, ar fi vorba de două pistoale de 9 mm.

Reprezentanții Jandarmeriei au făcut apel la toți cetățenii care au informații în legătură cu furtul celor două arme să anunțe poliția română.

01:10 Jandarmeria Română informează că femeia jandarm lovită de mai mulți protestatari în Piața Victoriei este internată la Spitalul Floreasca, cu suspiciunea de fractură la coloana cervicală, relatează Mediafax.

00:56 Peste 420 de persoane au primit îngrijiri medicale.

00:34 Întrebat la B1TV de ce nu au fost extrase din mulțime persoanele violente, Marius Militaru, șeful serviciului de comunicare al Jandarmeriei, a spus că acest procedeu ”comportă foarte multe riscuri”. 

El a mai spus că nu poate infirma, dar nici confirma faptul că au fost furate arme de la jandarmi.

00:33 ”Uniunea Salvați România cere demisia de urgență a șefului Jandarmeriei și a ministrului de Interne pentru spectacolul de brutalitate de la mitingul diasporei din Piața Victoriei. USR reclamă că Jandarmeria a devenit, vineri seara, garda lui Liviu Dragnea și a PSD, în loc să își îndeplinească misiunea de a asigura siguranța cetățenilor. Românii care au trimis anul trecut în țară 4,6 miliarde de dolari, o sumă egală cu investițiile străine directe, au fost întâmpinați cu gaze lacrimogene, petarde și tunuri cu apă”, se arată într-un comunicat de presă.

00:31 ”Îi acuz pe Liviu Dragnea și camarila sa de transformarea instituțiilor statului în instrumente de represiune folosite împotriva manifestanților pașnici. Jandarmeria și instigatori infiltrați printre manifestanți, unii dintre ei membri ai galeriilor de fotbal, au avut un plan de provocare și compromitere a protestatarilor civilizați”, a scris pe Facebook președintele PNL, Ludovic Orban.


00:24 În apropierea Pieței mai sunt câteva sute de oameni. Cu toate acestea au apărut și jandarmi călare.


00:13 ”Nu există justificare pentru a interveni cu gaze lacrimogene împotriva femeilor, copiilor, unor oameni aflați în scaune cu rotile. Articolul 36 din Legea 550/2004 de organizare a jandarmeriei interzice o astfel de intervenție. Cei care au responsabilitatea de a proteja oamenii pașnici, liniștea și ordinea publică, au pus în pericol viața semenilor. Toți cei care au dat ordin trebuie să plătească pentru excesul de putere și această intervenție disproporționată”, a scris pe Facebook fostul premierul Dacian Cioloș.

Primul care a reacționat a fost președintele Klaus Iohannis, care a condamnat intervenția brutală a poliției, dar a atras atenția și protestatarilor că ”violența nu e acceptabilă, indiferent de opțiunile politice.

00:00 Două incendii au izbucnit pe două bulevarde adiacente. Folosind tunurile de apă, jandarmii au stins unul și acum încearcă să-l stingă pe cel de-al doilea.


23:30 În spatele Muzeului Antipa sunt confruntări între jandarmi și un grup de protestatari.

23:11 Jandarmii au intervenit în forță pentru evacuarea pieței, folosind tunurile de apă și gaze lacrimogene. Oamenii s-au retras pe străzile adiacente.


23:07 Un cordon de jandarmi se îndrepta spre Strada Buzești, iar doi dintre ei, un bărbat și o femeie, au rămas în urmă fiind bătut de un grup de protestatari. Alți manifestanți au încercat să-i apere, făcând cerc în jurul lor. 

23:04 Hari Bucur-Marcu, expert în securitate națională: ”Dacă un grup de câteva zeci de demonstranți violenți, sub privirile camerelor de televiziune, este izolat de ceilalți zeci de mii de demonstranți, astfel încât au devenit ușor identificabili și chiar abordabili, iar jandarmii agresați de violența grupului nu îi rețin pe ăia puțini, deși sunt numeric și ca echipament mult superiori violenților, atunci eu am o singură explicație: Jandarmeria Română nu are treabă cu identificarea și procesarea celor care comit infracțiunea de ultraj, ci este interesată doar de bulversarea demonstrației în sine”.


22:54 Peste 240 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

22:50 Fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu relatează pe Facebook ce a pățit la miting.


22:48 Piața este în continuare plină, la fel și străzile adiacente. Oamenii strigă ”Nu plecăm, nu plecăm!” și ”Demisia, demisia!”.

22:46 

22:39 O adolescentă a fost transportată la spital în stare de inconștiență la spital după ce a inhalat gaze lacrimogene, potrivit relatărilor de la fața locului. Sute de oameni și-au cumpărat de la farmaciile din zonă măști chirurgicale. Majoritatea oamenilor susține că jandarmii au făcut abuz de gaze lacrimogene și se plâng că aceștia nu au fost în stare să extragă din mulțime persoanele care incitau la violență, potrivit Digi24.

22:30 ”Nu plecăm, nu plecăm!”, scandează protestatarii, în timp ce unele persoane aruncă cu fumigene și sticle în jandarmi. Un jandarm a fost lovit de o bucată de bordură aruncată din mulțime.

22:15 Potrivit TVR, la Timișoara au ieșit la protest 10.000 de persoane, la Iași - 9.000, la Sibiu - 7.000.

22:00 Stația de metrou a fost redeschisă.

21:52 Peste 60 de persoane au avut nevoie, în ultima oră, de asistență medicală din partea echipajelor SMURD, în urma violențelor din Piața Victoriei, potrivit ISU București-Ilfov, citat de Mediafax. Numărul total al intervențiilor echipajelor medicale a ajuns la 172.

21:40 Numărul protestatarilor din Piața Victoriei a ajuns la 100.000, potrivit Digi24. Și în celelalte orașe a crescut numărul oamenilor care protestează.

21:34 Peste 8.000 de persoane participă vineri seara, după ora 20:30, la protestul antiguvernamental din municipiul Sibiu, participare de ordinul miilor fiind și la acțiunile similare din Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța și Iași, în timp ce în Brașov, Oradea, Bistrița, Oradea, Târgu Mureș, Satu Mare sunt în desfășurare manifestații cu sute de participanți, scrie Agerpres.


21:13 Jandarmeria Română informează că la miting au ajuns și membrii galeriilor de fotbal.

”În Piața Victoriei și-au făcut apariția persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credință să se delimiteze de aceste grupuri și să nu sprijine în niciun fel acțiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează pașnic să nu intre în conflict cu aceste persoane! Repetăm apelul nostru la calm și recomandăm femeilor și persoanelor însoțite de copii să se retragă din zona în care au loc violențe!”, precizează Jandarmeria Română pe Facebook.


21:00 Cei care provoacă violențe în Piața Victoriei sunt, cei mai mulți, ultrași din galeriile de fotbal mobilizate de PSD, în special de primarii de sectoare, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Antena 3 a anunțat pe surse încă din jurul orei 17:30 că galeriile de fotbal se îndreaptă spre Piața Victoriei.

20.33 Jandarmii au folosit tunul cu apă, în urma unui nou episod violent.


20:15 Conducerea Metrorex a decis să închidă stația de metrou Piața Victoriei.

20.10 Mii de oameni au ieșit și la Cluj, Timișoara, Sibiu, Brașov, Bistrița sau Iași.

20:00 Sunt zeci de mii de protestatari, între 30.000 și 40.000. Oamenii sunt cu diverse steaguri, în funcție de statele în care locuiesc acum. Sunt aproape toate steagurile statelor membre UE, dar și cel al SUA.

"Vă rugăm să vă delimitați de grupurile care provoacă violența! Pentru siguranța voastră și a tuturor! Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunțat inițial, pe rețelele de socializare, ca fiind unul pașnic. Recomandăm celor care intenționează să se alăture protestatarilor din Piața Victoriei să nu vină însoțiți de copii. Demersul nostru vine ca urmare a violențelor înregistrate în ultimele ore”, a scris Jandarmeria pe Facebook.


Mai mulți protestatari încearcă să ajungă mai aproape de clădirea Guvernului, scandând ”Hoții, hoții!”. Situația e destul de tensionată, iar jandarmii au primit întăriri. 

+++


+++

Reporterul TVR aflat în fața Guvernului relatează că, potrivit unor surse oficiale, la protest ar fi peste 10.000 de persoane.

+++

Echipajele de prim ajutor prezente în Piața Victoriei au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 persoane, dintre care doar două persoane au dorit transportul la spital, între acestea fiind și doi jandarmi răniți după ce manifestanții au aruncat cu diverse obiecte, relatează News.ro.

+++

Georgian Enache a declarat la Realitatea TV că două persoane au fost ”extrase” din mulțime și duse la secție, una pentru că îndemna la violență, iar cealaltă pentru că avea asupra sa un dispozitiv cu electroșocuri.

+++

În Piața Victoriei continuă să vină oameni. Protestatarii scandează ”Demisia, demisia!”.

Reprezentanții Jandarmeriei București susțin că nu s-au folosit gaze lacrimogene, ci spray-urile cu piper din dotare în momentul în care protestatarii au început să arunce în agenți cu obiecte contondente. 

+++

Cel puțin șapte protestatari au fost scoși cu targa din Piața Victoriei, după ce li s-a făcut rău, relatează Mediafax. Martorii au declarat că gazele lacrimogene folosite de către jandarmi ar fi cauza. Potrivit Digi 24 și Realitatea TV, au avut nevoie de îngrijiri medicale 24 de protestatari. Un jandarm a fost rănit, fiind transportat la spital.

+++

Traficul în Piața Victoriei este blocat. Jandarmii au folosit din nou gazele lacrimogene, iar protestatarii le-au cerut să renunțe, scandând ”Jandarmeria apără hoția!”.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat la Digi24 că oamenii au forțat gardurile de protecție și că jandarmii au format un nou dispozitiv ”la limita trotuarului din fața Guvernului”.

+++

Protestatarii din Piața Victoriei au ocupat carosabilul pe Șoseaua Kiseleff și pe Bulevardul Aviatorilor, o parte dintre aceștia așezându-se și la intrarea în sediul Guvernului, scrie Agerpres.

Jandarmii au intervenit cu spray lacrimogen, după ce câțiva manifestanți au încercat să arunce cu sticle cu apă.

Poliția Rutieră și echipajele de Jandarmerie redirecționează mașinile care circulă în zonă.

În jurul orei 16,00, în Piața Victoriei se aflau aproximativ o mie de protestatari.

 

Cei care au ajuns deja în fața Guvernului au pancarte cu mesaje precum "PSD, ciuma roșie", "Jos corupția", "Vă vedem", "Fără penali în funcții publice" și scandează "Demisia" și "Penalii".

Alții s-au strâns la Piața Universității, de unde se îndreaptă spre Piața Victoriei.

Jandarmeria a făcut un apel către manifestanți să protesteze pașnic și a anunțat că nu vor fi tolerate actele de violență.

Prin vocea lui Liviu Dragnea și a ministrului Apărării, Mihai Fifor, PSD încearcă să politizeze mitingul diasporei. Deși nu există niciun organizator, cei doi au susținut că protestul românilor din afara țării e unul politic, exprimându-și speranța că va fi o manifestare pașnică.

Așteptări mari

Mulți dintre cei veniți la miting au așteptări mari. Ei speră că Guvernul va pleca și spun că s-ar întoarce în țară, dacă lucrurile s-ar îmbunătăți.

Guvernanții susțin că vor să-i aducă în țară pe cei circa cinci milioane de români plecați, dar, în realitate, nu face nimic în acest sens. Mai mult, situația din țară îi face și pe cei rămași să se gândească la o viață în altă parte. 

Circa 55% dintre români și-au exprimat dorința de a lucra în străinătate, conform unui studiu publicat recent și realizat la nivel internațional de către Bestjobs și The Boston Consulting Group. 

Potrivit analizei, în special tinerii cu studii superioare sunt interesați să meargă la lucru în străinătate, iar motivațiile variază de la dorința de a avea un trai mai bun și accesul la servicii guvernamentale și sociale mai bune, la instabilitatea politică din România și oportunitățile de dezvoltare a carierei.