Moțiunea de cenzură depusă de PNL și USR a picat. Mai mulți parlamentari PSD și ALDE nu au luat parte la plen. Premierul Mihai Tudose și-a punctat discursul cu jigniri, atac la persoană, misoginism și glume proaste.

14:10 Moțiunea de cenzură a fost respinsă, doar 159 de parlamentari votând în favoarea ei. Au fost și trei abțineri. Pentru a trece moțiunea era nevoie de 233 de voturi.

Din numărul total de parlamentari au fost prezenți doar 317, dar nu au votat toți.

13:21 Președinții celor două camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, au plecat de la ședința comună pentru a participa la o reuniune a pensionarilor PSD, scrie HotNews.ro. Consiliul național al Organizației de Pensionari a PSD are loc tot la Palatul Parlamentului. 13:11 Intervențiile s-au încheiat. Va fi citită lipsta de prezență și se va trece la vot. Miniștrii care sunt și parlamentari nu votează.

13:09 Tudose: "Domnule Băsescu, începeți să îmbătrâniți, erați tânăr nu dădeați ouălele înapoi". Premierul a mai făcut și alte glume proaste în intervenția sa înainte de vot.

12:57 Senatorul liberal Florin Cîțu: Acest Cod fiscal, care e al lui Dragnea și al lui Vâlcov, e un atac frontal la bunăstarea tuturor românilor.

  • la fonduri europene aveți zero peste tot, inclusiv colegul vostru Eugen Teodorovici vă face mincinoși.

12:50 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, critică o serie de măsuri luate de Guvern, atrăgând atenția asupra modului în care sunt afectate autoritățile locale.

  •  e nevoie de reducerea birocrației, a aparatului de stat, "de foarte multe ori de stat degeaba".
  • am rămas perplex că un partid liberal critică măsurile neoliberale ale unui guvern de stânga.
  • dacă depui o moțiune de cenzură, trebuie să spui ce faci după, în eventualitatea căderii unui guvern, să dai o garanție minimală că nu se va cădea de lac în puț.
  • nu putem vota nici alături de coaliția de guvernare, dar nici alături de opoziție.

12:46 Băsescu îl propune premier pe Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al PPE.

12:45 Ludovic Orban organizează oamenii care fac un lanț uman în jurul clădirii Parlamentului.

"Oameni buni care ați bătut drumul până la București, venind din Prahova, Oradea, Dolj, Olt, Mehedinți, bine ați venit, bine v-am găsit. De ce sunteți astăzi aici?", și-a început Orban discursul în fața celor peste 1.000 de simpatizanți PNL aflați la Palatul Parlamentului, care au început să scandeze "Jos Guvernul!". Liderul PNL a spus că în urmă cu mai puțin de un an "Dragnea umbla ca Moș Crăciun, promițând de toate pentru toți", relatează News.ro.

12:36 Traian Băsescu (PMP) afirmă că ar trebui reduse cheltuielile bugetare și enumeră și alte măsuri pentru redresarea situației.

12:30 Deputatul Florin Roman (PNL) a venit cu mai multe produse, ouă, ulei, unt, lapte, o pâine, și cu bonuri pentru a arăta că au crescut prețurile. El a mai adus și un ou Kinder, susținând că l-a ofertă costă cât un ou de găină.

12:21 Dan Barna, președintele USR, spune că raportul lui Tudose e doar "o odă de înălțare" și că doar 11 măsuri au fost îndeplinite dintr-un total de peste 300. 12:13 Circa 5.000 de oameni protestează la Parlament, potrivit Digi 24. News.ro scrie că ar fi 1.000.

12:04 Raluca Turcan (PNL): de ce nu mutați comisiile la Jilava dacă vă preocupă mai mult condițiile din închisori?

  • organizațiile nonguvernamentale sunt atacate într-un mod securistic.

11:58 Premierul susține că puterea de cumpărare a angajaților a crescut cu 12,6%, iar cea a pensionarilor - cu 14,6%.

11:52 Salariile vor crește, s-a convins toată lumea, susține premierul, adăugând că modificările la Codul fiscal vor aduce beneficii reale, inclusiv pe termen lung, pentru angajați. Pentru angajații din IT vom da o OUG pentru a nu le scădea salariile.

11:46 Tudose: Dacă vi se pare o iluzie că avem cea mai mare creștere economică din UE și a doua din lume după China, înseamnă că trăiți într-o lume iluzorie. Suntem un guvern responsabil, care aduce prosperitate, nu austeritate. 11:39 Premierul Mihai Tudose spune românilor și parlamentarilor ce a realizat Guvernul în 2017: "În mod evident avem repere diferite în ceea ce privește realitatea".

Șeful Guvernului respinge acuzațiile Opoziției privind haosul din diverse domenii și spune că în Sănătate sunt investiții record în construirea de spitale, finalizarea de maternități, achiziționare de echipamente. În ceea ce privește Educația, el susține că e primul an în care elevii au avut manuale de la începutul școlii, a crescut fondul bursei pentru studenți, a fost lansat programul "România angajează".

Și la Infrastructură e totul minunat în opinia premierului, inclusiv în materie de autostrăzi.

11:34 "Apreciez gestul colegilor PNL de a lăsa o colegă mai tânără să citească textul moțiunii, înseamnă că nu își asumă moțiunea", a spus Tudose, la începutul intervenției.

11:25 Moțiunea e citită de senatorul USR Ramona Dinu.

Înainte de dezbatere, președintele PNL, Ludovic Orban, și-a exprimat speranța că poate are cineva curaj de la PSD să voteze în favoarea moțiunii de cenzură: "Vreau să cred că în Parlament sunt mai mulți reprezentanți ai poporului decât slugi ale lui Dragnea și Tăriceanu".

Pentru ca moțiunea să treacă ar fi nevoie de 233 de voturi.

Parlamentarii PSD și ALDE nu participă la dezbatere. Senatorii și deputații USR poartă pe brațe banderole albe cu două dungi negre despre care au spus că simbolizează ”statul paralel”, liderul partidului spunând că ei sunt reprezentanții statului real, statul paralel cu ceea ce înseamnă politicienii corupți, potrivit News.ro.

****

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat miercuri că a fost majorat și timpul de dezbatere.

"Eu voi fi prezent și colegii noștri vor fi prezenți. Am și majorat timpul de dezbatere propus cu 50%. Ceea ce zic că este bine, pentru a da mai multă consistență unei dezbateri democratice importante. Vom fi prezenți. Nu am hotărât să nu votăm, dar, întâi de toate, vreau să ascultăm și argumentele celor de la Opoziție când prezintă moțiunea, în dezbateri. Va fi foarte interesant să vedem ce argumente au, pentru că mi se pare că este mai degrabă un exercițiu de imagine. PNL știe că are zero șanse ca această moțiune să treacă, dar vor să arate că se agită, și fără rost", a declarat Tăriceanu, conform Agerpres.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că partidul său se va abține la moțiunea de cenzură.

"Am analizat textul moțiunii de cenzură, știind că orice decizie poți să o iei în funcție de text. Am informat colegii mei despre discuția purtată cu Raluca Turcan și Iulian Dumitrescu, la solicitarea lor, săptămâna trecută și am analizat tot ce înseamnă în acest moment moțiunea de cenzură, conținutul moțiunii de cenzură, oferta celor care au inițiat moțiunea de cenzură, dacă propun ceva în locul guvernului actual, în locul programului de guvernare și am constatat că nu există, la concluzii, altceva decât un deficit de 3%, chiar e necesar să nu avem un deficit mai mare de 3%, transparență și reducerea birocrației, dar nu nume de premier, nu direcția în care vor să ducă țara, nu politici publice în sectoarele cele mai importante și nu elemente din programul de guvernare, măcar baza pe care se poate construi un program de guvernare. În aceste condiții e greu să susții o astfel de moțiune de cenzură, e aproape imposibil", a declarat Kelemen Hunor.

PNL și USR solicită, prin moțiunea de cenzură "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă", retragerea încrederii acordate Guvernului Tudose, pentru a se opri "distrugerea economiei", "atacul la Justiție" și scoaterea României din Uniunea Europeană.

Liberalii i-au rugat pe români să formeze un lanț uman în jurul Parlamentului în timpul dezbaterii privind moțiunea de cenzură.