Eurodeputatul Siegfried Mureșan consideră că Viorica Dăncilă și miniștrii săi nu sunt pregătiți pentru Președinția Consiliului UE. Un eventual consens pe perioada celor șase luni depinde de abandonarea de către Guvern a agendei infractorilor.

”Uniunea Europeană dorește instituții funcționale la București care să-și îndeplinească misiunea și care să poată exercita timp de șase luni Președinția UE. Ce înseamnă această Președinție? Înseamnă că timp de șase luni vom conduce UE, vom gestiona toate afacerile curente ale Uniunii și, pentru a avea succes, avem nevoie de oameni competenți care să reprezinte România la nivel decizonal în primul rând, oameni competenți, credibili, care să cunoască realitatea din Europa, miniștri care să fie dispuși să ia decizii care să fie bune pentru Europa în ansamblu, evident fără să uite interesul cetățeanului român. Iar Comisia Europeană și celalte instituții europene vor coopera cu Guvernul pe care noi, poporul român, îl dăm în cele șase luni de zile”, explică europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, întrebat de EurActiv România dacă e posibil consensul cerut de președintele CE, Jean-Claude Juncker, înaintea preluării Președinției Consiliului UE.

Pierderea încrederii

Purtătorul de cuvânt al PPE (Partidul Popular European)  crede că Executivul de la Bruxelles și-a pierdut încrederea în Guvernul Dăncilă din trei motive: 

  • modul în care gestionează justiția:
”E un Guvern care acționează împotriva unor valori fundamentale ale UE, ancorate chiar în art. 2 din Tratatul UE. Statul de drept, independența justiției, libertatea de exprimare, libertatea presei sunt lucruri care sunt de necontestat în UE și pe care Guvernul României le pune sub semnul întrebării”. 

 

  • modul în care gestionează situația economică: 

”Se vede că încetinește creșterea economică, scădem foarte rapid de la acea creștere de 5% și, în timp ce am avut creștere economică, Guvernul nu a gestionat cumpătat țara, nu a reformat economia, nu a atras fonduri europene, nu a investit, a risipit banul public, avem cel mai mic nivel al leului în raport cu euro, ROBOR-ul crește, avem cea mai mare rată a inflației din UE. Pe toți indicatorii ecoomici, Comisia Europeană e de părere că România se îndreaptă spre criză economică și experții CE au văzut multe țări intrând și ieșind din criză.

 

În România apar simptome clare ale intrării în criza economică, tocmai de aceea CE spune de luni de zile Guvernului României: apropiați-vă de ținta de deficit pe termen mediu și lung, corectați devierile existente. Guvernul nu a reușit până acum să răspundă convingător acestor îngrijorări ale Comisiei și, din ultima scrisoare transmisă de ministrul Teodorovici care vorbește de înghețarea salariilor, în care nu include promisiunile de măriri de pensii pe care politic le-au făcut deja, vedem clar simptomele apariției crizei”.

 

  •  o mulțime de neadevăruri spuse autorităților europene: 

”Premierul a spus una la întâlnirile avute la Bruxelles și în plenul PE de la Strasbourg și alta în România. Chiar și pe tema referendumului. A trimis președintelui CE o scrisoare în care negru pe alb, cu antetul Guvernului României a spus lucruri neadevărate despre protestele din 10 august, catalogând protestatari pașnici drept violenți”.

Nu avem miniștri pregătiți să conducă reuniunile Consiliului

”Eu însă sper că vom avea un guvern mai competent, un alt guvern pentru că e clar că nici premierul Dăncilă, nici miniștrii săi nu sunt pregătiți că conducă UE timp de șase luni. Ministrul Teodorovici a votat în Consiliu reducerea fondurilor pentru pesta porcină. Nu cred că Daea e pegătit să conducă ședințe ale miniștrilor Agriculturii, în care se decide viitorul Politicii Agricole Comune, nu cred că ministrul Carmen Dan e pregătită să conducă ședințe ale miniștrilor Afacerilor Interne în care să se ia decizii privind combaterea terorismului, privind înființarea acelei trupe de 10.000 de grăniceri la frontiera externă a UE și nu cred că Olguța Vasilescu e pregătită să conducă Consilii ale miniștrilor Muncii, în care să se ia decizii legate, de ex, de portabilitatea pensiilor în Europa”, afirmă Mureșan.

Agenda infractorilor

”E de preferat să existe coerență, înțelegere și consens pe durata celor șase luni, dar toate acestea depind de Guvern și de obligația sa de a lăsa deoparte agenda infractorilor. Dacă va guverna pe agenda infractorilor, atunci e clar că nu se poate consens cu ei. Dacă Guvernul prezintă priorități sănătoase, dacă lasă deoparte agenda infractorilor, atunci poate vom avea o Președinție coerentă”.