La puțin timp după pronunțarea sentinței privind condamnarea lui Liviu Dragnea, protestatarii au început să se strângă în Piața Victoriei. Opoziția a cerut demisia liderului Camerei Deputaților.

UPDATE

Circa 7.000-8.000 de oameni au fost joi seara în Piața Victoriei. Atmosfera a fost mult mai relaxată față de seara precedentă.

+++

Câteva sute de protetatari s-au strâns în Piața Victoriei după condamnarea lui Liviu Dragnea scandând ”Justiția salvează România”, în timp ce în piață se cânta la difuzoare ”Odă Bucuriei” și ”Mulți ani primească”. 
Oamenii au ieșit pe stradă și în alte orașe.

Opoziția cere la unison demisia lui Dragnea

În urma condamnării în primă instanță la închisoare cu executare, liderii Opoziției au cerut demisia lui Liviu Dragnea de la șefia Camerei Deputaților. 

”Liviu Dragnea trebuie să demisioneze din toate funcțiile. Nu se mai poate să continue să gireze funcții publice și politice punând în pericol democrația din România și imaginea României în lume. Este momentul ca România să se elibereze de acest vechil, care încearcă să transforme țara într-o gubernie condusă în mod abuziv și care încearcă să captureze statul român cu un singur scop, și anume acela de a-și rezolva problemele personale", a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, pentru Agerpres.

"Cel mai firesc gest al domnului Dragnea după decizia de astăzi a instanței ar fi demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Mingea e la PSD. PSD ar trebui să pună România pe primul loc, și nu interesele grupării infracționale, nedemocratice și incompetente Dragnea-Dăncilă", a scris prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, pe Facebook.

”Este inacceptabil ca un infractor cu două condamnări penale să rămână în una din cele mai importante funcții de conducere ale statului și să reprezinte România. Decizia ÎCCJ de astăzi este o dovadă că justiția este independentă și a rămas imparțială în ciuda presiunilor teribile exercitate de Liviu Dragnea și de PSD în ultimul an și jumătate", se arată într-un comunicat al USR.

Fostul premier Dacian Cioloș a scris pe Facebook că Dragnea "trebuie să părăsească viața publică" după cele două condamnări în justiție.

Și liderii PMP au cerut plecarea lui Dragnea.

"Liviu Dragnea nu mai poate rămâne în fruntea Camerei Deputaților după ce a primit această condamnare, chiar și în primă instanță. PSD-ul trebuie să se trezească din fundătura în care a intrat și să renunțe, fără ezitare, să mai stea la mâna unui politruc care vrea cu orice preț toată puterea. România nu poate avea în fruntea țării pe cel de-al 3-lea om în stat cu două condamnări. În politică, toate trebuie să aibă o limită!", a scris tot pe Facebook președintele PMP, Eugen Tomac.

Dăncilă: Decizia instanței ne arată că modul în care se aplică legea e încă sub influența arbitrariului

”Decizia instanței de judecată în cazul președintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influența arbitrariului. Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituției. Într-un stat democratic, incertitudinile nu au ce căuta în înfăptuirea actului de justiție, iar atât timp cât există decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alții nu, nu ne putem gândi decât că această hotărâre de condamnare nu se va menține și după recursul din apel”, a precizat premierul Viorica Dăncilă, într-un comunicat.

Dăncilă crede ”cu tărie” în nevinovăția președintelui PSD și îl asigură de toată susținerea sa la conducerea partidului și a Camerei Deputaților.

Ea spune că cei care cer demisia președintelui PSD înainte de pronunțarea unei decizii finale, ”încalcă grav” Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția, care garantează toate prezumția de nevinovăție.

Un mesaj asemănător a transmis și Dan Nica, liderul eurodeputaților PSD.

Vicepremierul Paul Stănescu și ministrul de Interne, Carmen Dan, au susținut că e o decizie politică.


Președintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat joi, pentru Agerpres, că această condamnare a lui Liviu Dragnea arată că "avem în continuare judecători care nu respectă deciziile Curții Constituționale". Mang a adăugat că și "presiunea străzii" a avut un "efect important" în luarea respectivei decizii.

”Practic, nu am niciun comentariu. Nu aveam un răspuns pregătit o astfel de decizie, aveam un răspuns pentru achitare și mi s-ar fi părut un lucru normal. În condițiile de față, nu pot să spun decât că nu mi-am revenit din șocul știrii în sine, deciziei în sine și nu pot să spun decât că este absolut îngrozitoare această sentință, urmează să vorbim și noi cu colegii și să avem un răspuns mai ferm în ceea ce privește situația de acum", a precizat, pentru Agerpres, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că decizia ÎCCJ de condamnare a lui Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, este în primă instanță, astfel că liderul PSD se bucură în continuare de prezumția de nevinovăție:

 

”Vreau să îi asigur pe sutele de mii de români care au manifestat în Piața Victoriei, în ziua de 9 iunie, împotriva abuzurilor și pe milioanele de români care au votat în 2016 pentru un stat de drept, nu pentru „statul drepți”, că ALDE și PSD vor continua să promoveze acele reforme necesare pentru asigurarea reformării justiției și stoparea influenței nocive a statului paralel".


 

Primarul PSD din orașul Cavnic, județul Maramureș, Vladimir Petruț, cel care a spus că aleșii locali ai PSD sunt obligați să meargă la mitingul PSD, i-a cerut demisia de onoare a lui Liviu Dragnea.