Fără a ocoli problemele și provocările Vechiului Continent, președintele PE, Antonio Tajani, și liderii mai multor grupuri politice europene au pledat la București pentru viitorul comun al Europei: ”În primul rând, UE înseamnă un vis”.

”Europa este, în primul rând, identitatea noastră, moștenirea noastră comună. Aici mă simt acasă, și nu doar pentru faptul că limba voastră seamănă mult cu limba mea maternă, avem aceeași istorie, suntem latini. Există o legătură între țara voastră și țara mea. Există o legătură între țările noastre și Grecia, există o legătură între țările noastre, Grecia și Germania, și Franța. Pentru că suntem europeni...Suntem europeni, deoarece credem în cele mai importante valori, în primul rând în libertatea. Libertatea e esența vieții noastre. Drepturile omului trebuie să le apărăm peste tot, suntem singurul continent unde nu există pedeapsa cu moartea....Poți fi evreu, creștin, musulman, putem trăi cu toții împreună, în alte țări nu e așa de ușor”, a declarat miercuri seara președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, într-un dialog cu tinerii la Facultatea de Drept din București.


Pe de altă parte, Tajani le-a spus tinerilor că UE trebuie să se schimbe: ”E nevoie de mai multă politică în adevăratul sens al cuvântului, și de mai puțină legislație pentru problemele nesemnificative, avem nevoie de o Europă puternică, să apere pacea la vest la est, la sud, în zona Mării Mediterane, în Orientul Mijlociu”.

”Dar, în primul rând, UE înseamnă un vis, trebuie să avem un vis, cei care nu au sunt trași în jos, dacă vrei să privești către viitor trebuie să ai un vis. Și UE este un astfel de vis. UE nu înseamnă doar moneda euro, nu înseamnă doar finanțe, Banca Centrală Europeană, Europa înseamnă identitatea noastră, trecutul nostru, viața noastră, cultura noastră”, a mai spus președintele Parlamentului European. 

Și Tajani și liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, au atras atenția că, într-o lume foarte competitivă, nimeni nu poate face față singur unor țări precum China sau Rusia.

În ceea ce privește Brexit, Verhofstadt a recunoscut că reprezintă un eșec și trebuie profitat de acest moment pentru a face reforme. Una dintre ele - renunțarea la regula unanimității, vinovată de criza migrației, dar și de neincluderea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, urmare a opoziției câtorva state membre.

Pe de altă parte, el a dat asigurări din nou că PE nu va adopta acordul privind Brexit dacă drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie și cele ale britanicilor din Uniunea Europeană nu vor fi pe deplin respectate.


Eurodeputatul olandez Bas Eickhout, liderul interimar al Verzilor din PE, a apreciat că Brexit este un exemplu de ceea se întâmplă atunci când politicienii merg prea departe în jocul învinuirilor, un joc pe care politicienii britanici l-au scăpat de sub control și nu au mai putut da înapoi după referendum. 

Referitor la Schengen, președintele PE a reiterat faptul că, în opinia sa, România este pregătită pentru a adera la acest spațiu.

Răspunzând unei întrebări, Tajani a spus că România e pregătită și pentru a deține președinția Consiliului UE.


Tinerii au întrebat și despre problema corupției în România, Antonio Tajani subliniind că nu este doar o problemă a României, în multe state europene existând nereguli cu fonduri europene.

”Corupția nu e doar problema guvernului, e și a cetățenilor, e o problemă de educație, de cultură, trebuie să colaborăm cu toții împotriva acestui fenomen”, a adăugat oficialul UE.

Referitor la Rezoluția privind statul de drept, Antonio Tajani a susținut că ea nu a fost ”împotriva României sau a românilor”, ci a vizat actuala situație politică din țară. 

Afirmația sa a fost întărită de Hans-Olaf Henkel, vicepreședintele grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) din cadrul Parlamentului European. Henkel a adăugat că dintre toți politicienii cu care s-a întâlnit miercuri în România, ”cel mai mult m-a impresionat președintele Klaus Iohannis, care se ocupă de menținerea democrației românești”.

Tinerii au mai dorit să afle ce soluții oferă UE pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor, părăsirea timpurie a școlii, intervenția statului în economie sau viitorul digital, precum și despre politica externă și de securitate comună, armata europeană.


În ceea ce privește viitorul UE, liderul S&D, Udo Bullmann, a predat ștafeta tinerei generații: ”Dacă sunteți pregătiți, u cred că vom avea alte mișcări similare Brexit, ci o șansă decentă pentru un cel mai bun scenariu, adică să fim lideri ai transformării către o societate pozitivă în Europeană, să avem o economie sustenabilă, o politică socială incusivă, perspectivele unei politice de mediu pozitive, să fim lideri în tehnologie, lideri mondiali în ceea ce privește o economie sustenabilă. Este generația dumneavoastră ca va trebui să facă asta și ne bazăm pe dumenavoastră”.