Poliția britanică a arestat, sâmbătă, un bărbat în vârstă de 18 ani în sudul portului Dover, într-o vânătoare de suspecți care se află în spatele bombardamentului de vineri din metroul de la Londra, în care au fost rănite 30 de persoane.

update 17.09 Poliţia londoneză a anunţat arestarea unui al doilea bărbat în legătură cu atentatul comis vineri dimineaţa în staţia de metrou Parsons Green. Nivelul ameninţării teroriste rămâne "critic", potrivit presei internaționale.

***

Primul ministru Theresa May a urcat, vineri, nivelul de alertă teroristă din Marea Britanie la "critic", ceea ce înseamnă că un atac poate fi iminent în orice clipă, în timp ce soldații și poliția armată au fost implicați pentru a securiza câteva locuri strategice și a vâna vinovații, scrie Reuters.

"Am făcut o arestare semnificativă în ancheta noastră în această dimineață. Deși suntem mulțumiți de progresul realizat, această investigație continuă și nivelul de amenințare rămâne la critică", a declarat Comisarul adjunct de la Poliţia Metropolitană Neil Basu.

Arestarea a fost făcută în zona portului Dover, unde feriboturile de pasageri navighează spre Franța, semn că aceasta ar fi putut fi următoare destinație a tânărului.

Atentatul de vineri este al cincilea în șase luni în Regatul Unit. Acesta a avut loc într-o garnitură de metrou, la o oră de vârf, 08.20, în stația Parsons Green, din sud-vestul Londrei.

Imagini filmate de martori prin uşa unui vagon în timp ce oamenii erau evacuaţi surprind flăcări ieşind dintr-o găleată aflată într-o pungă de plastic. Incendiul ar fost cauzat de detonarea unui dispozitiv exploziv, improvizat, dar bomba nu a fost detonată pe deplin.

Atacul a fost calificat drept unul terorist de către poliție și a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Potrivit ultimului bilanț, 30 de persoane au fostt rănite, dintre care trei sunt încă spitalizate, iar una se află în stare gravă.

Critici de la Trump

Preşedintele american Donald Trump a scris vineri că incendiul de la staţia de metrou Parsons Green este un alt atac comis de "un terorist ratat" şi criticat poliţia, despre care sugerează că îi avea pe vinovați în vizor, dar nu au făcut nimic.

"Alt atac la Londra al unui terorist ratat. Ăştia sunt nişte oameni bolnavi şi demenţi care se aflau în vizorul Scotland Yard. Trebuie să fii proactiv!", a scris Trump într-un mesaj postat vineri pe Twitter.

Apoi, președintele american a sfătuit Guvernul Marii Britanii să taie accesul la Internet al grupărilor teroriste.

”Teroriştii rataţi trebuie să fie abordaţi într-un mod mult mai dur. Internetul este principalul instrument de recrutare, care trebuie tăiat şi folosit mai bine!", consideră Trump, care, de altfel, i-a transmis premierului britanic Theresa May că Statele Unite vor continua să ajute Regatul Unit să dejoace atacuri.