Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, este invitat miercuri în Parlamentul European pentru a vorbi despre viitorul Europei.

Live text: 

Premierul polonez le răspunde eurodeputaților, argumentând că în cadrul Curții Supreme acționează încă judecători din perioada comunistă, de aceea a fost nevoie de modificarea legii de funcționare.

Morawiecki a respins acuzațiile privind controlul politic asupra Justiției, susținând că, potrivit noii legi, judecătorii sunt mai independenți decât înainte.

De asemenea, el a respins acuzațiile privind independența presei, precizând că înainte de venirea la putere a formațiunii sale, serviciile secrete percheziționau sediile publicațiilor, dar UE nu a avut nicio obiecție. 

”Polonia e o țară mândră, nu ne dați lecții... știm foarte bine cum să ne conducem propriile instituții”.

Morawiecki pune la îndoială calitatea de ”honest broker” a Comisiei Europene, acuzând Bruxellesul că nu e dispus la dialog, deși Varșovia a luat unele măsuri dorite de europeni.

+++

Discuția despre viitorul Europei a fost deturnată de opiniile contrare privind modificările asupra legilor Justiției din Polonia. N-a lipsit nici obsesia Soros, evocată de un eurodeputat polonez.

UE e o comunitate de valori, iar controlul politicului asupra justiției vă face să nu fiți parte a acestor valori, a precizat liderul ALDE, Guy Verhofstadt, amintind de recomandările Comisiei de la Veneția referitor la reformele poloneze.

Doar împreună putem reuși într-o lume a imperiilor precum China și Rusia, chiar și Germania e o țară mică în prezent, a spus liderul liberalilor, care le-a cerut polonezilor să nu facă jocul Rusiei.

”Nu distrugeți cultura democratică din țara voastră”, i-a transmis premierului polonez liderul socialiștilor din PE, Udo Bullmann. 

Manfred Weber, liderul Grupului PPE, critică modificările care afectează separația puterilor în stat și independența Justiției poloneze: ”Astăzi, ați ratat ocazia de a clarifica” unele chestiuni.

”Nu avem nevoie de o altă Europă. UE funcționează bine”, a susținut Weber, acuzând atmosfera antieuropeană creată de Executivul de la Varșovia: ”Să vorbim de viitorul Europei, nu de europeni buni sau răi”.

Comisarul Valdis Dombrovskis a enumerat meritele Poloniei și dorința polonezilor de a fi parte a UE, dar i-a atras atenția premierului că, atunci când statul de drept e amenințat, nu e vorba doar de o problemă națională. 

  • Premierul Morawiecki spune că Polonia s-ar fi numărat printre statele fondatoare UE, dacă nu ar fi existat cortina de fier.
  • Șeful Guvernului polonez insistă asupra faptului că fiecare stat membru e liber să-și decidă sistemul judiciar.
  • oamenii au în ADN gena libertății, vor să-și decidă singuri viitorul, de aceea mulți nu mai sunt mulțumiți de modul de funcționare al Uniunii Europene. 
  • legitimitatea democratică trebuie reinstaurată, puteți numi asta populism dacă doriți.
  •  trebuie regândită relația dintre statele membre și autoritățile europene.
  • limitarea fondurilor destinate politicii de coeziune e o măsură populistă, toate statele au de câștigat de pe urma ei, inclusiv contributorii neți la bugetul comun.
  • elefantul din cameră e, de fapt, neplata taxelor, a TVA; noi, în Polonia, am reușit să combatem acest fenomen. 
  • trebuie eliminate paradisurile fiscale, UE pierde miliarde de euro din cauza lor.
  • avem nevoie de investiții strategice, pentru a fi competitivi în viitor, trebuie să investim în inovație.
  • Nord Stream 2 nu e un proiect economic, ci politic, îi oferă Rusiei influență asupra economiei europene, subminează eforturile est-europenilor.
  • trebuie să ne dezvoltăm capacitățile de apărare, să ne mărim contribuțiile inclusiv la bugetul NATO.
  • securitatea cibernetică e și ea esențială, trebuie să luptăm împreună pentru securitatea în spațiul cibernetic.
  • migrația din Orientul Mijlociu și Africa va continua, avem nevoie de un Plan Marshall pentru Africa, UE trebuie să reacționeze la această chestiune. 
  • Polonia vrea să ofere o undiță e pescuit, mai degrabă decât pește Africii.
  • trebuie reînnoit contractul dintre Uniune și cetățeni.
  • Europa e la răscruce, trebuie să asculte ceea ce spun cetățenii săi, preocupările lor.

+++

Prezența sa în plenul de la Strasbourg are loc într-un moment în care Varșovia se află în conflict cu autoritățile europene din cauza modificărilor operate de Guvernul polonez asupra funcționării Curții Supreme.

Luni, cu o zi înainte de schimbarea iminentă a unei treimi din judecătorii Curții Supreme poloneze, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei.

Începând de marți, în urma noii legi privind funcționarea Curții Supreme din Polonia, care prevede reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor acestei instanțe de la 70 la 65 de ani, 27 dintre cei 72 de judecători ai Curții Supreme (adică mai mult de o treime din totalul acestora) riscă să fie forțați să iasă la pensie. Prevederea se aplică inclusiv președintelui Curții Supreme, al cărui mandat de 6 ani ar urma să se încheie înainte de termen.

Marți, mii de polonezi au ieșit pe străzile din Varșovia și alte orașe pentru a protesta față de modificările care afectează sistemul judiciar.