Competiția pe 2016 a Premiului Charlemagne pentru Tinerii Europeni este deschisă. Se așteaptă proiecte care promovează cooperarea și „buna înțelegere”. Primii trei clasați primesc în total 10.000 de euro plus vizite la Parlamentul European.

Termenul limită pentru transmiterea candidaturilor: 25 ianuarie 2015.  

"Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni" dorește să încurajeze atât dezvoltarea unei conștiințe europene în rândul tinerilor, cât și participarea acestora la proiectul de integrare europeană, se arată pe website-ul oficial al evenimentului. 

Premiul este acordat acelor proiecte realizate de tineri care promovează buna înțelegere și dezvoltarea unui simț comun al identității europene și care dau exemple practice de europeni care trăiesc împreună ca o comunitate.

Cei care doresc să candideze pot afla mai multe detalii și pot găsi formularul care trebuie completat aici.

Proiectele câștigătoare din cadrul edițiilor anterioare includ schimburi de experiență între tineri, proiecte artistice și pe Internet cu dimensiune europeană.

Premii în valoare de 10.000 de euro 

Cele trei proiecte câștigătoare (selectate din cadrul celor 28 de proiecte desemnate de către juriile naționale din cele 28 de state membre) vor fi premiate cu 5.000 euro, 3.000 euro, respectiv 2.000 euro.

Reprezentanții organizatorilor proiectelor vor fi invitați să viziteze Parlamentul European din Bruxelles sau Strasbourg în toamna anului 2016.

Câștigătorii din 2015

@RealTime WW1 - „Postări pe Twitter din Primul Război Mondial”, un proiect Twitter din Luxemburg, a câștigat premiul întâi la ceremonia Premiul Charlemagne pentru Tinerii Europeni 2015 la Universitatea din Aachen la data de 12 mai 2015.

Este un proiect realizat de studenții la Master în Istoria Contemporană la Universitatea din Luxemburg.

De la începutul anului 2014, au reconstituit viața din primul război mondial în postări pe Twitter cu doar câteva cuvinte. Contul de Twitter ʽ@RealTimeWW1ʼ este - așa cum spun aceștia - nu doar o istorie a câștigătorilor și învinșilor dar și a unui timp când, indiferent de naționalitate, mamele sufereau lângă fiii lor - soldați răniți, întinși pe patul de spital; un timp când oameni de pe toate fronturile trimiteau scrisori de dragoste asemănătoare, neștiind dacă își vor mai revedea iubitele vreodată”.

Studenții au împărțit marea poveste a primului răsboi mondial în povești mai mici, cu intenția ca frazele publicate în fiecare zi să deschidă noi perspective priorităților sociale și politice din ziua de azi”. @RealTime WW1 are acum peste 8.700 de cititori. 

Premiul al doilea s-a acordat proiectului liniei Fronterras-European (de frontieră) din Franța și al treilea premiu l-au primit în comun Cupa Fotbalului Social (Austria), Antreprenoriat, soluția împotriva șomajului (Cipru) și Infoactualidad (Spania).

"Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni" este decernat anual în comun de Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne de la Aachen.

Detalii pe site-ul oficial: