Comisia Europeană a prezentat luni în Comisia LIBE a Parlamentului European rapoartele MCV pentru România și Bulgaria, publicate pe 13 noiembrie. Emilian Pavel (PSD) a acuzat Comisia că nu are competențe pentru instituirea MCV doar pentru două state.

Raportul a fost unul negativ pentru România, în timp ce în cazul Bulgariei au fost remarcate progrese. În actualele condiții, în cazul Bulgariei MCV ar putea fi ridicat în mandatul actualei Comisii.

Live text:

În cazul României situația e complicată, CE a fost nevoită să-și pună întrebarea dacă se mai poată vorbi de progrese ireversibile, spun reprezentantul Comisiei Europene.

Din păcate, această tendință de reversabilitate nu s-a oprit, acțiunile Guvernului român au impus recomandări din partea Comisiei în trei domenii. Recomandările cer ca România să reanalizeze măsurile luate în contextul recomandărilor CE, ale Comisiei de la Veneția și GRECO.

Se va mai face o evaluare până la sfârșitul mandatului acestei Comisii.

Emilian Pavel (PSD): "Începând cu 2010, România nu mai are nicio obligație juridică față de MCV. așa că vă rog frumos să-mi indicați în baza cărui articol din Tratat încă acest MCV există. Vreau să-mi spuneți ce cadru legal stă în spatele acestui mecanism, astăzi în 2018. În acest raport, de această dată, Comisia Europeană și-a depășit cu mult prerogativele pe care prin tratatele și acordurile europene. Oricum, dvs nu aveți competența de a institui astfel de mecanisme, discreționar pentru doar două state".

"Ar trebui, dacă vă place atât ce mult acest mecanism și este atât de eficient să fie valabil pentru toate cele 28 de state, în curând 27. Faptul că ați solicitat ca România să nu aplice legile votate ale Parlamentului național și validate de Curtea Constituțională e o ingerință directă și inacceptabilă în ordinea constituțională a unui stat membru. Dvs ați avut, prin acest raport, o imixtiune directă în chestiuni ce țin exclusiv de suveranitatea statului român", a spus Pavel, referindu-se la numirea Adinei Florea la conducerea DNA și la cererea de suspendare a Procurorului general.

El a mai spus că în Germania Procurorul general a fost demis la o zi după ce l-a criticat pe ministrul Justiției și nimeni nu a cerut socoteală.

"Cine vă dă informațiile care stau la baza acestor rapoarte? De ce ascultați doar anumite surse și nu luați în considerare ce spun exact instituțiile care dvs le vreți mai puternice și mai vocale? Văr rog să-mi spuneți exact ce informații stau la baza acestor rapoarte care sunt - repet - discreționare la adresa a două state membre?", a mai întrebat eurodeputatul PSD.

El a reluat marota privind neprimirea celor două state în Schengen urmare a unor interese economice:

 

"Acest Mecanism este unul politic, folosit politic de state membre care nu doresc ca România și Bulgaria să ajungă în Spațiul Schengen, pentru că le-ar crea probleme economice altor state membre.Și nu-mi spuneți mie Comisia Europeană, din nou, că acest raport nu are nicio legătură cu Schengen, pentru că ceilalți lideri europeni care sunt în Consiliu și se opun intrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen exact acest lucru spun: cât timp avem Mecanismul de Cooperare și Verificare nici nu ne gândim să votăm în JAI....Dacă-mi spuneți dvs aici că nu este adevărat acest lucru, permiteți-mi să nu vă cred".

 

  • această atitudine, modul în care folosiți MCV alimentați un curent antieuropean.
  • ne cereți să încălcăm legile votate în Parlament.

Răspunsul Comisiei: MCV a fost decis în urma situației din momentul aderării, ca un fel de garanție pentru îndeplinirea unor obligații ale acestor două state, a răspuns reprezentantul Comisiei.

Abordarea noastră și nici baza acestui mecanism nu s-au schimbat. Discutăm cu o gamă amplă de interlocutori, iar GRECO și Comisia de la Veneția au o opinie similară cu a noastră.

Comisia s-a exprimat foarte clar de-a lungul anilor, nu acceptăm legătura cu Schengen, nu acesta e motivul pentru care există MCV, a mai spus acesta, recunoscând că unele state membre au făcut această legătură.

Comisia e de părere că Mecanismul a dus la progrese, nu e o soluție de tip panaceu, nici nu spunem că avem drept obiectiv perfecțiunea.

Emilian Pavel nu e mulțumit de răspuns: "Am învârtit lingura în supă" și cere lămuriri cu privire la protocoalele secrete care nu sunt menționate în raport.

Reprezentantul Comisiei l-a trimis pe eurodeputatul PSD la raport pentru a citi despre protocoalele secrete.