Duminică seara au loc proteste în București și în alte orașe din țară față de OUG dată săptămâna aceasta pentru a modifica din nou legile Justiției.

Mii de persoane au participat la protestele desfăşurate duminică seara în marile oraşe din ţară - Sibiu, Cluj, Iași, Timișoara, Arad, Baia Mare, Constanța, Galați, Tâtgu Mureș, Craiova, Alba Iulia - faţă de OUG de modificare a legilor justiţiei şi de solidarizare cu acţiunile de protest ale magistraţilor, relatează Agerpres. 


În București, potrivit Digi 24 și Adevărul s-ar fi strâns circa 10.000 de persoane.

+++

În Piața Victoriei au venit și liderii USR și PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș. 

+++

Mai mulţi dintre protestatarii din Piaţa Victoriei au intrat într-un conflict cu membrii unei echipe de filmare ai postului Antena 3, jandarmii intervenind şi identificând câteva persoane care au avut comportament agresiv, împotriva acestora urmând a fi luate măsurile legale, relatează Agerpres.

"În legătură cu incidentul în care mai multe persoane care participau la protestul din Piaţa Victoriei au intrat în conflict cu reprezentanţii unei televiziuni din zonă, Serviciul Informare Relaţii Publice şi cu Publicul face următoarele precizări: persoanele respective au fost identificate şi vor fi luate măsurile legale împotriva acestora pentru intenţia de a tulbura adunarea publică. Recomandăm participanţilor la manifestaţia publică să se delimiteze şi să nu încurajeze astfel de comportamente violente", au informat reprezentanţii Jandarmeriei Române.

+++

19:00 Câteva mii de persoane protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei, împotriva ordonanţei de urgenţă care modifică legile justiţiei. În zonă se află şi un dispozitiv de jandarmi, care au pus garduri în piaţă. Manifestanţii scandează „Hoţii!”, „Justiţie, nu corupţie!”, „Demisia”, „PSD, ciuma roşie”, relatează News.ro.

Protestul vine după ce al magistraților de vineri. Pe lângă proteste, câteva parchete au anunțat că-și vor suspenda activitatea.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis duminică un comunicat prin care anunța că îi invită luni, la ora 15:30, pe reprezentanții asociațiilor de magistrați și ai CSM pentru a discuta despre modificarea legilor Justiției. 

Dăncilă ”asigură asociațiile de magistrați că există întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, se arată în comunicat.

După anunțul premierului, Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție au cerut Guvernului să abroge imediat și în integralitate OUG nr.7/2019, precizând că independența justiției nu se negociază.

Totodată, cele trei asociații au subliniat că orice dialog referitor la adoptarea ordonanței de urgență trebuia inițiat anterior emiterii sale, nu post factum. 

Guvernul avea obligația de a ”da o minimă dovadă de respectare a recomandărilor din Raportul Comisiei Europene dat publicității în luna noiembrie 2018, a concluziilor avizului Comisiei de la Veneția din octombrie 2018, precum și a concluziilor și recomandărilor raportului GRECO din martie 2018, a căror punere în practică era posibilă cu ocazia intervențiilor legislative prin care s-au adus modificări legilor Justiției”.