Duminică seara au loc proteste în București și în alte orașe din țară față de OUG dată săptămâna aceasta pentru a modifica din nou legile Justiției.

Mii de persoane au participat la protestele desfășurate duminică seara în marile orașe din țară - Sibiu, Cluj, Iași, Timișoara, Arad, Baia Mare, Constanța, Galați, Tâtgu Mureș, Craiova, Alba Iulia - față de OUG de modificare a legilor justiției și de solidarizare cu acțiunile de protest ale magistraților, relatează Agerpres. 


În București, potrivit Digi 24 și Adevărul s-ar fi strâns circa 10.000 de persoane.

+++

În Piața Victoriei au venit și liderii USR și PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș. 

+++

Mai mulți dintre protestatarii din Piața Victoriei au intrat într-un conflict cu membrii unei echipe de filmare ai postului Antena 3, jandarmii intervenind și identificând câteva persoane care au avut comportament agresiv, împotriva acestora urmând a fi luate măsurile legale, relatează Agerpres.

"În legătură cu incidentul în care mai multe persoane care participau la protestul din Piața Victoriei au intrat în conflict cu reprezentanții unei televiziuni din zonă, Serviciul Informare Relații Publice și cu Publicul face următoarele precizări: persoanele respective au fost identificate și vor fi luate măsurile legale împotriva acestora pentru intenția de a tulbura adunarea publică. Recomandăm participanților la manifestația publică să se delimiteze și să nu încurajeze astfel de comportamente violente", au informat reprezentanții Jandarmeriei Române.

+++

19:00 Câteva mii de persoane protestează, la această oră, în Piața Victoriei, împotriva ordonanței de urgență care modifică legile justiției. În zonă se află și un dispozitiv de jandarmi, care au pus garduri în piață. Manifestanții scandează „Hoții!”, „Justiție, nu corupție!”, „Demisia”, „PSD, ciuma roșie”, relatează News.ro.

Protestul vine după ce al magistraților de vineri. Pe lângă proteste, câteva parchete au anunțat că-și vor suspenda activitatea.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis duminică un comunicat prin care anunța că îi invită luni, la ora 15:30, pe reprezentanții asociațiilor de magistrați și ai CSM pentru a discuta despre modificarea legilor Justiției. 

Dăncilă ”asigură asociațiile de magistrați că există întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, se arată în comunicat.

După anunțul premierului, Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție au cerut Guvernului să abroge imediat și în integralitate OUG nr.7/2019, precizând că independența justiției nu se negociază.

Totodată, cele trei asociații au subliniat că orice dialog referitor la adoptarea ordonanței de urgență trebuia inițiat anterior emiterii sale, nu post factum. 

Guvernul avea obligația de a ”da o minimă dovadă de respectare a recomandărilor din Raportul Comisiei Europene dat publicității în luna noiembrie 2018, a concluziilor avizului Comisiei de la Veneția din octombrie 2018, precum și a concluziilor și recomandărilor raportului GRECO din martie 2018, a căror punere în practică era posibilă cu ocazia intervențiilor legislative prin care s-au adus modificări legilor Justiției”.