Liderii europeni au constatat că strategia privind stoparea afluxului de refugiați nu a dat roadele scontate. Ei au propus o rezolvare a deficiențelor și implementarea deciziilor de relocare a refugiaților.

Strategia privind stoparea afluxului de refugiați fără precedent către Europa nu a dat roade, astfel că se impune o accelerare a acțiunilor la nivel european, se arată în concluziile privind migrația ale Consiliului European, care se desfășoară joi și vineri la Bruxelles.

Potrivit documentului, pentru a salvgarda spațiul Schengen trebuie recâștigat controlul asupra frontierelor externe ale UE. Șefii de stat și de guvern au propus abordarea rapidă a deficiențelor, în special în ceea ce privește hotspot-urile, relocarea și returnarea refugiaților care nu se califică pentru azil.

Un document obținut de Euractiv.com arată că numărul refugiaților care au intrat în Grecia din Turcia nu s-a redus în decembrie, în pofida acordului din noiembrie dintre Bruxelles și Ankara.

Ce trebuie să facă urgent instituțiile UE și statele membre:

  • să gestioneze problemele de la frontierele externe ale spațiului Schengen, în special prin instituirea unor controale de securitate sistematice, care să includă verificări în toate bazele de date în vederea prevenirii falsificării documentelor de identitate. 
  • să rezolve deficiențele din funcționarea hotspot-urilor și să stabilească un calendar precis privind crearea unor noi centre de primire.
  • să aplice identificarea completă, înregistrarea și amprentarea refugiaților, precum și luarea de măsuri în cazul celor care refuză să treacă prin procesul de înregistrare.
  • să implementeze deciziile de relocare a refugiaților și măsuri concrete, inclusiv sprijin pentru statele membre, pentru returnarea celor care nu au dreptul de a rămâne în spațiul comunitar.
  • să întărească măsurile de combatere a contrabandei și a traficului de persoane.

”Liderii din Consiliul European nu au decis nimic”, a rezumat concluziile reuniunii jurnalistul Georgi Gotev de la Euractiv.com.

Surse europene au precizat pentru Euractiv.com că liderii UE au decis ca summit-ul să fie prezentat ca o victorie a premierului David Cameron, în încercarea de a preveni un Brexit.

În ceea ce privește reformele propuse de Marea Britanie pentru a rămâne în UE, în concluzii se arată că discuțiile de joi seara au fost ”constructive și de substanță”. S-a stabilit o cooperare strânsă în vederea găsirii unor soluții acceptabile pentru ambele părți, la Consiliul European din 18-19 februarie 2016.

Cioloș: Voi face tot ce-mi stă în putere pentru un rol cât mai activ al României în UE

Într-o postare pe Facebook, premierul Dacian Cioloș a reiterat poziția sa față de chestiunea migrației.

”Așa cum am spus și în fața Parlamentului României, poziția mea este una clară: UE trebuie să insiste în primul rând pe înțelegerea și tratarea cauzelor migrației, iar apoi pe identificarea măsurilor optime pentru a ține sub control migrația ilegală și necontrolată, a scris Cioloș.

”Cred într-o familie europeană puternică și voi face ce îmi stă în putere în calitate de prim-ministru pentru un rol cât mai activ al României în Uniunea Europeană. Este singurul mod în care putem utiliza pe deplin beneficiile integrării”, a mai scris șeful Guvernului.