Rilli Lappalainen, secretar general al rețelei de ONG-uri Kehys din Finlanda, a explicat pentru EurActiv ce poate face societatea civilă în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului UE, din prima jumătate a anului 2019.

"Cred că deținerea Președinției UE reprezintă o mare oportunitate pentru societatea civilă. Desigur, depinde de țară, dar ar putea fi cu adevărat o mare oportunitate pentru activitățile de promovare, pentru prioritățile considerate importante de către societatea civilă. Normal că nu poți să te focusezi doar pe Președinție în cele șase luni, ci trebuie să te pregătești cu mult timp înainte. De asemenea, e important și ce se întâmplă după Președinție. Ar fi bine să fie alese câteva subiecte pe care să te concentrezi.

Din punct de vedere politic, este o oportunitate pentru a spori vizibilitatea subiectelor alese și pentru a avea o contribuție reală în ceea ce privește conținutul. Dacă poți combina asta cu campanii de conștientizare și dacă cetățenii români vor fi implicați mai mult și vor fi mai informați în legătură ceea ce se întâmplă în cadrul negocierilor, ai șanse mai bune.

Dar în cele din urmă chiar cred că e o mare oportunitate să ai o contribuție importantă în ceea ce privește prioritățile Președinției. Ar putea ajuta destul de mult dacă există un interes comun cu Guvernul, pentru că autoritățile sunt cele care stabilesc agenda politică, împreună cu Comisia Europeană. Deci, dacă găsești o sinergie, acest lucru e de ajutor. Poate fi și altceva, dacă tu consideri că e o prioritate, dar atunci ai nevoie să îți dai seama dacă poate deveni o poveste de succes și ce impact va avea. 

Sfatul meu ar fi concentrarea pe unul, două maximum trei subiecte.

Sunt ceva îngrijorări uneori privind apropierea prea mare a societății civile de Guvern, ministere și politicieni. Trebuie să fii atent, cât de mult preiei din mesajele lor, poți să nu fii de acord pe anumite subiecte, dar ai totuși șansa să cooperezi, să argumentezi, să explici de ce punctele tale de vedere sunt extrem de importante.

Nu cred că spațiul de manevră de care dispune societatea civilă e limitat și poate arăta cât de folositoare și de importantă e societatea civilă sau o parte a acesteia pentru întreaga societate în perioada Președinției. Poți să crești gradul de conștientizare printre funcționari și politicieni privind importanța societății civile la nivel național, la nivel european, precum și la nivel global.În cele din urmă".