Un român din Diaspora a publicat pe Facebook un clip cu polițiștul german, originar din Brașov, care i-a ajutat pe cei care stăteau la coadă la secția de votare de la Munchen să voteze.

”Aceasta este reacția unui polițist german, care trebuie să trimită toți oamenii acasă, deși politia a stabilit să lase oamenii să voteze cei care au stat toata ziua în soare, făcând un țarc. Ulterior cei de la consulat au închis ușile. RUȘINE lor, RESPECT polițiștilor germani care au încercat, cât au putut să ne ajute...”, a scris Marius Șortan.

Duminică, polițiștii din Munchen au îngrădit un spațiu pentru a le tuturor români aflați la coadă să poată vota.

”Final fericit la München, unde poliția a luat inițiativa de a construi un perimetru din garduri, a băgat pe toată lumea înăuntru și acum consideră că sunt pe teritoriul consulatului, deci ar trebui să voteze cu toții. Unul dintre polițiști e născut în Brașov și ne-a vorbit la portavoce în română”, a scris pe Facebook jurnalistul Vlad Ursulean.

PressOne a stat de vorbă cu Martin, polițistul care a încercat să ajute cât mai mulți români să voteze duminică. Născut în orașul de sub Tâmpa, într-o familie de sași, Martin a venit la doi ani în Germania. Familia lui a emigrat după Revoluție, pentru că tatăl și-a dorit "mai multă democrație și mai puțină corupție". Polițistul a explicat reacția lui de duminică. În 2014, la alegerile prezidențiale, așteptase timp de 8 ore alături de soția sa pentru ca ea să poată vota. N-a reușit.

„Cinci ani mai târziu, mă uitam la aceiași români stând la coadă fără să-și poată exercita un drept elementar. Colegilor mei nemți nu le venea să creadă că așa ceva e posibil”. Citiți restul interviului pe siteul PressOne.