România a atras fonduri de coeziune în valoare de 5,8 miliarde de euro la jumătatea perioadei de șapte ani a exercițiului financiar 2014-2020, susține Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene.

„Rata de absorbție pe fondurile de coeziune, cu toate fondurile care formează politica de coeziune, atinge un nivel puțin peste 19%”, a declarat ministrul Rovana Plumb în conferința de bilanț susținută vineri.

Plumb a adăugat că ministerul își propune să depășească „în cel mai scurt timp” media europeană, aflată la 20%.

Pe fondurile care susțin politica de coeziune, în România au intrat 5,8 miliarde de euro, a precizat ministrul. În exercițiul financiar 2014-2020, România beneficiază de o alocare de 30,9 miliarde de euro pentru programele finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții (FESI)

Liniile de finanțare deschise până în prezent sunt în cuantum de 24,3 miliarde de euro, față de 15,9 miliarde de euro la sfârșitul lui iunie 2017. „[Această cifră] indică și subliniază încă o dată dinamica pe care am introdus-o în sistemul de gestiune și control a fondurilor europene, astfel încât să creăm posibilitatea susținerii măsurilor necesare cu care ne-am angajat în programul de guvernare”, a declarat Rovana Plumb.

Contractele de finanțare semnate sunt la un nivel de 13,1 miliarde de euro la data de 20 iulie. În 30 iunie 2017, erau contracte în valoare de 2,5 miliarde de euro, a precizat ministrul fondurilor europene.

În același timp, plățile efectuate către beneficiari au ajuns la 2,4 miliarde de euro. 

++++++++++++++++++ 

Viorica Dăncilă a anunțat luni, când ea însăși și-a prezentat bilanțul, că toți miniștrii vor face același lucru în perioada următoare.

În bilanțul său, premierul a declarat că România a absorbit deja 19% din fondurile europene care îi sunt puse la dispoziție în exercițiul financiar curent, dar a omis să spună că în semestrul întâi au fost atrase fonduri structurale și de coeziune în valoare de doar 189 milioane de euro.

Însă rata de absorbție calculată de autorități include și fondurile pentru dezvoltare rurală, capitol la care România a stat întotdeauna mult mai bine. În ceea ce privește fondurile structurale din exercițiul financiar 2014-2020, situația este mult mai proastă.