Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, și-a cerut scuze în fața liderilor Parlamentului European pentru scurgerea de date personale și rolul rețelei sociale în scandalul Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica, o firmă de cercetare care între timp și-a cerut falimentul, este acuzată că a utilizat datele personale a circa 87 de milioane de persoane în campanii electorale.

În declarația de început, susținută în fața președinților de grupuri politice din Parlamentul European, Mark Zuckerberg și-a cerut scuze pentru pagubele pe care uneltele Facebook le-au provocat utilizatorilor europeni.

„Fie că este vorba de fake news, de intervenții străine în alegeri sau de dezvoltatorii care folosesc în mod abuziv informațiile utilizatorilor, este clar că nu ne-am înțeles pe deplin responsabilitățile. Am greșit și îmi cer scuze pentru asta”, a spus Zuckerberg.

Din păcate însă, formatul audierii nu a permis aflarea unor răspunsuri la întrebări ridicate de deputații europeni. După o scurtă declarație a lui Mark Zuckerberg, parlamentarii au vorbit pe rând, fără că șeful Facebook să intervină timp de circa 45 de minute, iar apoi acesta a răspuns, dar nu întrebărilor punctuale, ci „temelor” pe care le-a desprins din discuție în circa 15 minute. Deși Zuckerberg a promis că vor fi transmise răspunsuri scrise la întrebările fiecărui eurodeputat, aceștia au rămas dezamăgiți de lipsa clarificărilor.

„Congresul american avea formatul bun de audiere, dar nu a pus decât întrebări ușoare. Parlamentul avea întrebări bune, dar un format facil care i-a permis lui Zuckerberg să evite răspunsurile”, a spus eurodeputatul ecologist german Sven Giegold.

„Ceea ce această audiere a scos în evidență, este că în continuare nu știm până în ce pe punct datele personale au fost utilizate inadecvat. Până când nu vom afla ce s-a întâmplat, ceea ce se întâmplă încă, Facebook și legislatorii nu pot introduce soluții bune pentru a împiedica ca aceleași probleme să se repete pe viitor”, a acuzat Syed Kamall, liderul conservatorilor.

Audierea lui Mark Zuckerberg la Bruxelles a avut loc cu trei zile înainte de intrarea în vigoare, vineri, a unei legislații europene care vizează protejarea mai bună a datelor personale ale europenilor, unele dintre cele mai avansate din domeniu.

Fondatorul Facebook a dat asigurări că rețeaua socială împărtășește pe deplin cele trei principii aflate în centrul noii reglementări europene: „Control, transparență și responsabilitate” și a spus că Facebook se va conforma noii legislații europene încă de vineri.

Facebook va oferi același grad de control „tuturor clienților săi” din lume, în special posibilitatea de a-și șterge istoricul în același mod în care pot șterge așa-numitele cookie-uri pe internet. „Va fi nevoie de timp pentru a face față tuturor schimbărilor care trebuie făcute. Dar mă angajez să o fac bine și să realizez investițiile necesare pentru a ține oamenii în siguranță”, a afirmat Zuckerberg, precizând că acest lucru este în continuare mai important pentru el decât „maximizarea profiturilor”.

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, i-a mulțumit americanului pentru prezența sa, cu un an înainte de alegerile europene din 2019. „Ne-ar plăcea ca fiecare voce să se exprime în deplină libertate. Trebuie să protejăm datele personale ale cetățenilor, care au devenit o resursă de o valoare inestimabilă”, a spus președintele PE.

La rândul său, Mark Zuckerberg a recunoscut că Facebook a fost „prea lent în identificarea ingerenței ruse” în alegerile prezidențiale americane din 2016, dar a precizat că compania sa cooperează cu guvernele europene în vederea viitoarelor scrutine electorale, relatează Agerpres.

„Astăzi este un prim pas pentru Facebook pentru restabilirea încrederea și vor fi necesari și alții”, i-a spus comisarul european pentru justiție, Vera Jurova. Mark Zuckerberg „a anunțat multe schimbări, în special privind transparența publicității electorale. Vreau să cred că sunt semne care arată că Facebook va da dovadă de mai multă responsabilitate”, a mai spus Jurova.

„Vagi promisiuni”, au spus liderii grupului Verzilor din PE, Philippe Lamberts și Ska Keller. „Nu foarte convingător”, a spus și Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European, cel mai mare din PE.

Zuckerberg a mai spus că Facebook va avea 10.000 de angajați în 12 țări europene la final de an, cu 3.000 mai mulți decât acum. În Europa sunt 400 de milioane de utilizatori de Facebook.