Sondajele îl dau câștigător pe actualul premier la prezidențiale. Atenția este captată de Beli, un personaj de parodie creat de un student, pe care însă alegătorii l-au luat în serios, acesta aflându-se pe locul doi în opțiunile de vot ale sârbilor.

UPDATE

Actualul premier sârb, Aleksandar Vucic, a câștigat din primul tur alegerile prezidențiale desfășurate duminică, cu 55%, la distanță mare de centristul Sasa Jankovic, creditat cu 16%.

Luka Maksimovici, alias "Beli", s-a clasat pe locul al treilea, cu 9,3% din voturi.  

+++

Favoritul clar al alegerilor prezidențiale de duminică este premierul Aleksandr Vucici, sondajele dându-l învingător chiar din primul tur de scrutin.

Surpriza scrutinului este tânărul student Luka Maksimovic, alias ”Beli”, care se prezintă drept candidat al unei platforme civice.

Personajul, cu o viziune satirică asupra problemelor țării, a fost lansat ca o parodie la clasa politică de la Belgrad, dar a obținut un sprijin surprinzător de mare în special printre votanții cei mai tineri, astfel că s-a transformat într-o candidatură serioasă. Multe sondaje îl plasează pe locul al doilea la alegerile de duminică. 


De ce a apărut Beli?

Nemulțumit de clasa politică, Luka Maksimovici, în vârstă de 25 de ani, care își dorește să ajungă prezentator, a creat un personaj de parodie care întruchipează tot ce este mai rău la politicienii sârbi. Beli (alb, în limba sârbă) poartă un costum alb, un ceas gigantic de aur, haină de blană și se plimbă pe stradă promițând locuri de muncă și bani în schimbul votului.

"E cu adevărat ceva greșit în țara asta, dacă un personaj ireal poate atinge mulțimile în felul acesta”, a declarat, pentru Reuters, tânărul student.

"Noi doar ne-am prostit”, a susținut Maksimovici. Establishmentului de la Belgrad nu-i arde însă de glumă, după ce formațiunea care-l susține pe Beli a ajuns la o cotă de 20% în sondaje.

Și mai uimitor este faptul că sondajul a fost făcut la doar o săptămână după ce studentul a intrat oficial în cursa prezidențială. Rezultatul a fost primit cu îngrijorare de opoziție, dar și de partidul de guvernământ, fiind un semnal de alarmă al dezamăgirii opiniei publice din Serbia față de partidele tradiționale.

Gandalf din Balcani

Deși și-a făcut campanie cu mesaje de genul ”Nu vor mai exista corupți, în afară de mine!” sau ”Vă rog, trimiteți toți banii în buzunarele mele", Maksimovici, supranumit și Gandalf, spune că formațiunea sa are, cu excepția sa, oameni serioși. Partidul are 12 consilieri în Consiliul local din Mladenovaci, un sector al capitalei Belgrad.


Sasa Papici, un muncitor de 42 de ani care locuiește în Mladenovaci, spune că mișcarea lui Beli poate duce la creșterea numărului de votanți printre tinerii care, altfel, ar sta acasă.

"Nu trebuie să câștige, este suficient dacă schimbă percepția potrivit căreia este rușinos să te implici în politică. Toți oamenii deștepți au evitat intrarea în politică”, a declarat Papici.

Analistul politic Vojislav Zanetici vrea să vadă dacă Maksimovici poate valorifica momentul prielnic: "Cine știe cât de disperați și supărați sunt oamenii de ceea ce li se oferă în prezent”.

Tânărul nu face pronosticuri, problema lui fiind alta: "Voi fi președinte și nu voi putea să termin facultatea”.