Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European și purtător de cuvânt al Partidului Popular European, consideră că poziția Departamanetului de Stat al SUA referitoare la schimbarea legilor justiției este „corectă și justificată”.

„Poziția Departamentului de Stat este corectă și este justificată, în principal din următorul motiv: statul de drept este un pilon esențial al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, al NATO. România nu este stat fără câini, este membru într-o serie de instituții și organisme internaționale - NATO este cel mai concret, cel mai clar exemplu al unei instituții, al unei organizații internaționale unde suntem membru alături de SUA”, a declarat Siegfried Mureșan, într-o declarație de presă susținută la Bruxelles.

„Și realitatea este că Parlamentul României, condus de un infractor la Camera Deputaților și de către o persoană suspectă de infracțiuni la Senat, are în dezbatere o serie de legi care în mod evident slăbesc independența justiției și a statului de drept”, a mai susținut eurodeputatul.

Printr-un comunicat postat pe site-ul instituției, Departamentul de Stat al SUA a cerut Parlamentului României să renunțe la modificarea legilor justiției. „Statele Unite notează cu îngrijorare faptul că Parlamentul României are în vedere modificări legislative care ar putea submina lupta anticorupție și ar putea slăbi independența justiției din  România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani în realizarea unei instituții judiciare puternice, protejată de intervenții politice”, se arată în comunicatul citat.

Departamentul de Stat a mai cerut legislativului „să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta contra corupției”. 

În replică, Parlamentul a răspuns ministerului american de externe, într-un comunicat semnat de cei doi lideri ai PSD și ALDE - Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, și Călin Popescu Tăriceanu, șeful Senatului - că „fiecare amendament adoptat în cadrul Comisiei speciale are scopul de a îndrepta abuzurile și vulnerabilitățile, precis documentate, din sistemul actual de justiție”.

Dragnea și Tăriceanu s-au declarat neplăcut surprinși de poziția Departamentului de Stat, ce nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective și cuprinzătoare a faptelor, ci mai degrabă ecou unor opinii vehiculate în spațiul public românesc. „Parlamentul României ar fi bucuros să pună la dispoziție Departamentului de Stat al SUA întreaga documentație referitoare la principiile care au stat la baza elaborării propunerilor actuale de reformă a sistemului judiciar, principii larg susținute de asociațiile profesionale ale magistraților din România care au luat parte activ la dezbaterile ce se desfășoară în această perioadă”, se mai arată în declarația semnată de cei doi lideri de partid. 

Siegfried Mureșan a mai spus că România s-a angajat la momentul la care am devenit stat membru NATO să respecte statul de drept și de aceea consideră că „atragerea atenției cu privire la regulile pe care ni le-am asumat toți, împreună, partenerii în cadrul NATO, este un lucru firesc și m-aș aștepta ca și autoritățile de la București să le facă dacă situația în orice alt stat membru NATO ar fi similară”.

 

„Deci regulile trebuie respectate, doar infractorii nu vor să respecte regulile”.

 

„Apreciez că semnalul de alarmă tras de Guvernul SUA în văzul întregii lumi este un mesaj bun pentru poporul român, pentru românii care nu se regăsesc în această majoritate parlamentară. E regretabil că acest mesaj a devenit necesar prin acțiunile majorității parlamentare și de altfel mesajul Departamentului de Stat al SUA arată foarte clar că responsabilitatea este a majorității parlamentare din România, dar și a Guvernului”, a mai spus Mureșan.

În ceea ce privește declarațiile unor oameni politici care au spus că Departamentul de Stat ar fi fost prost informat, Mureșan a declarat: „instituțiile Uniunii Europene, Comisia Europeană, Parlamentul European, guvernele statelor partenere, Guvernul SUA judecă mereu și evaluează situația din state partenere pe baza inițiativelor legislative, niciodată superficial, niciodată doar pe baza relatărilor de presă”.

„Este evident că majoritatea de la București speră să inducă în eroare instituții internaționale și este evident că eșuează în această tentativă a lor de a prezenta o realitate deformată a situației din România”.