Statele Unite și Rusia au anunțat vineri retragerea din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, lansând acuzații reciproce privind încălcarea acordului din perioada Războiului Rece.

"La 2 august 2019, la inițiativa americană, încetează validitatea Tratatului semnat în 8 decembrie 1987 la Washington de Uniunea Sovietică și Statele Unite privind lichidarea rachetelor cu rază medie de acțiune", a anunțat Ministerul rus de Externe.

La scurt timp, și Washingtonul a anunțat faptul că retragerea SUA intră în vigoare vineri, după ce Rusia nu a revenit la respectarea "totală și verificabilă" a Tratatului, a declarat secretarul american de stat, Mike Pompeo. 

Anunțul celor două puteri nu reprezintă o surpriză, după ce ambele au decis în februarie să suspende participarea la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

Decizia din februarie a fost luată pe fondul acuzațiilor lansate de Washington la adresa Rusiei care nu ar respecta acest acord, care interzice dezvoltarea și desfășurarea rachetelor cu o rază de acțiune între 500 și 5.000 km. Rusia a respins aceste acuzații și a avertizat că, dacă SUA ies din tratat, se va dota cu armele interzise prin INF.

”Partenerii americani au declarat că au suspendat participarea la Tratat. O suspendăm și noi”, a declarat pe 2 februarie președintele rus, Vladimir Putin, în replică la anunțul lui Mike Pompeo.  

"Astăzi, Tratatul INF a încetat să existe", a anunțat șeful NATO, Jens Stoltenberg, acuzând Rusia de nerespectarea obligațiilor internaționale.

El a declarat că toate statele membre NATO sprijină decizia SUA și a precizat că Rusia poartă întreaga responsabilitate.

Întrebat dacă NATO va integra în sistemul său de apărare antirachetă rachetele rusești S-400, cumpărate de Turcia, Stoltenberg a respins o altfel de idee.

Referitor la moratoriul propus de Moscova asupra desfășurării armelor cu rază intermediară de acțiune, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice și-a exprimat scepticismul.

Nerespectarea Tratatului de către Rusia periclitează interesele supreme ale SUA

"Pe 2 februarie 2019, Statele Unite au anunțat că peste șase luni se vor retrage din Tratatul privind Forțele Nucleare cu Rază Intermediară de Acțiune (INF) ca urmare a continuării încălcării prevederilor tratatului de către Federația Rusă. Retragerea SUA, în conformitate cu prevederile Articolului XV al Tratatului, intră în vigoare astăzi, pentru că Rusia nu a revenit la respectarea deplină și verificată a Tratatului prin distrugerea sistemului său de rachete neconform – rachete de croazieră SSC-8 sau 9M729, cu lansare de la sol și cu rază intermediară de acțiune. Rusia este singura răspunzătoare de încetarea Tratatului. Încă de la mijlocul anilor 2000 cel puțin, Rusia a proiectat, produs, desfășurat teste de zbor și, acum, a dislocat multiple batalioane de rachete neconforme. Statele Unite și-au exprimat pentru prima oară îngrijorările cu privire la Rusia în 2013. Ulterior, Rusia a respins în mod sistematic șase ani de eforturi ale SUA de a determina revenirea Rusiei la respectarea Tratatului. Cu sprijinul deplin al aliaților NATO, noi, SUA, am stabilit că Rusia încalcă grav prevederile Tratatului și, drept urmare, am suspendat obligațiile noastre în virtutea acestuia. În ultimele șase luni, Statele Unite au oferit Rusiei o ultimă ocazie de a corecta situația de neconformitate. Așa cum face de mulți ani, Rusia a ales să își păstreze rachetele neconforme mai degrabă, decât să revină la respectarea obligațiilor sale impuse de Tratat", potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la București.

"Statele Unite nu vor rămâne parte a unui tratat încălcat în mod deliberat de către Rusia. Nerespectarea prevederilor tratatului de către Rusia periclitează interesele supreme ale Statelor Unite, căci proiectarea și dislocarea de către Rusia a unui sistem de rachete care încalcă prevederile unui tratat reprezintă o amenințare directă la adresa Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri. Statele Unite apreciază foarte mult cooperarea și determinarea fermă demonstrate de aliații NATO în răspunsul la încălcarea prevederilor de către Rusia.  Statele Unite își păstrează angajamentul față de un control eficient al armamentelor care: promovează securitatea SUA, a aliaților și partenerilor săi; este verificabil și aplicabil; include parteneri care își îndeplinesc în mod responsabil obligațiile. Președintele Trump a însărcinat această administrație să înceapă un nou capitol prin deschiderea unei noi ere a controlului armamentelor, care depășește tratatele bilaterale ale trecutului. Mergând mai departe, Statele Unite solicită Rusiei și Chinei să ni se alăture în această oportunitate de a furniza națiunilor noastre și întregii lumi rezultate reale în domeniul securității", se mai arată în comunicat.

Probleme cu finanțarea

În următoarele câteva săptămâni, SUA ar urma să testeze o rachetă de croazieră lansată de la sol, iar, în noiembrie, Pentagonul intenționează să testeze o rachetă balistică cu rază medie de acțiune. Însă ambele vor fi teste de arme convenționale, nu nucleare.

Oficiali americani au declarat în această săptămână pentru Reuters că odată ce fondurile actuale se vor epuiza, testele și cercetările viitoare vor fi în pericol, din cauza rezistenței Camerei Reprezentanților, controlată de democrați, relatează Agerpres.

Spre deosebire de Senat, care este condus de republicanii președintelui Donald Trump, Camera Reprezentanților a refuzat să finanțeze solicitarea administrației de alocare a circa 96 de milioane de dolari pentru dezvoltarea de rachete în versiunea sa privind bugetul pentru anul fiscal 2020 și în legea privind politica de apărare.

"Dacă reducem asta, atunci diminuăm capacitatea Departamentului Apărării de a răspunde la încălcarea de către Rusia a tratatului", a spus un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, rezumând mesajul Pentagonului către Congres.