Mic dejunul de lucru dinaintea summitului NATO a arătat un președinte american supărat în continuare pe europeni pentru că alocă mai mulți bani la bugetul Alianței. Trump a lansat un nou atac contra Germaniei, acuzând-o că ia energie de la ruși.

UPDATE

 

  • România susține extinderea NATO

"Ar trebui să avansăm cu politica 'ușilor deschise'. România susține deplin decizia de a transmite o invitație de aderare Macedoniei de Nord", a spus șeful statului, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de șefi de stat și de guvern, transmite Agerpres.

De altfel, liderii statelor din NATO i-au adresat Macedoniei invitația oficială de a deveni membră a Alianței Nord-Atlantice, după ce Skopje a soluționat disputa cu Atena privind denumirea țării.

+++

 

După ce a tunat și a fulgerat azi dimineață împotriva Germaniei - comportându-se precum ”un boss mafiot”, în opinia Spiegel Online - Donald Trump a declarat după amiază că relațiile dintre Washington și Berlin sunt ”extraordinare”. Declarația a fost făcută în cadrul întrevederii cu cancelarul german, Angela Merkel.

+++

Problema celor 2%

Răspunzând unei întrebări, președintele Klaus Iohannis s-a referit la controversele din jurul procentului de 2% pe care aliații s-au angajat să-l aloce pentru apărare.

”Împărțirea echitabilă a sarcinilor este necesară, nu putem să acceptăm ideea că unii contribuie și alții beneficiază, și pot să vă spun că România, încă de acum câțiva ani, de când am preluat mandatul, a avut poziția pe care am reafirmat-o de fiecare dată. România nu mai este demult un simplu receptor de securitate. România a înțeles că în NATO, sigur, beneficiezi de protecția NATO, dar noi vrem să fim un furnizor de securitate pentru întreaga regiune.

Or, furnizor de securitate înseamnă, evident, să ai forțele armate într-o stare foarte bună, foarte bine pregătiți și foarte bine dotați. De aceea, vă amintiți, poate, că prima acțiune mare politică pe care am făcut-o când am început mandatul a fost să adun toate forțele politice și împreună am hotărât să alocăm 2% pentru apărare mult mai repede decât se convenise. Vă amintiți, pentru NATO, termenul de ghidaj a fost 2024. Iată, noi am început deja de anul trecut, deci noi luăm treburile acestea foarte serios, și dotarea, și oferirea de securitate. De asta suntem prezenți cu foarte mulți oameni în Afganistan, de exemplu. Suntem prezenți în Irak, suntem prezenți în Kosovo, și așa mai departe. Deci, noi înțelegem din capul locului rolul nostru și ca furnizor de securitate”, a explicat președintele.

În realitate, potrivit unui comunicat NATO de marți, România nu a reușit să aloce încă 2% din PIB pentru apărare. Fapt recunoscut și de MApn. Într-un răspuns dat deputatului PMP Eugen Tomac, Ministerul Apărării a precizat că anul trecut bugetul apărării a fost de 1,81% din PIB.

Aflată la o reuniune a unui think-tank ce are loc cu prilejul summitului NATO, Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării, a recunoscut că Trump are dreptate, dar i-a cerut președintelui SUA să privească dincolo de obiectivul de alocare a 2% din PIB-ul țărilor membre pentru apărare.

+++

”Putem avea propriile noastre politici, putem lua decizii independente'', a afirmat Angela Merkel, la sosirea sa la Bruxelles.

''Am trăit eu însumi într-o parte a Germaniei ocupată de Uniunea Sovietică. E bine că astăzi suntem independenți”, a mai spus Merkel, care a trăit în RDG până la dărâmarea Zidului Berlinului.

Și ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, i-a dat o replică lui Trump: "Suntem aproape obișnuiți cu aceasta până acum. Ne descurcăm".

+++

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încercat să-l tempereze pe președintele american, Donald Trump, care a reamintit că SUA au asigurat în 2018 aproape 70% din cheltuielile militare totale ale Alianței Nord-Atlantice. Stoltenberg a spus că aliații au început să aloce mai mulți bani pentru apărare și i-a atras atenția lui Trump că NATO este de folos și Statelor Unite.

Declarațiile secretarului general nu au făcut decât să-l stârnească pe Trump, care s-a lansat într-un atac virulent la adresa Germaniei, reproșându-i acordul din domeniul energiei cu Moscova.

”Cred că e foarte trist că Germania încheie un acord uriaș cu Rusia în domeniul petrolului și gazelor... Germania dă miliarde și miliarde de dolari anual Rusiei, iar noi protejăm Germania, protejăm Franța, protejăm toate aceste țări ... Cred că nu e normal”, a declarat Trump.  

”Germania este controlată total de Rusia. Își procură 60% din energie din Rusia. Cred că e un lucru foarte rău pentru NATO ... Germania este prizoniera Rusiei, deoarece își ia o mare parte din energia sa de la Rusia”, a mai declarat președintele american.

Stoltenberg i-a replicat lui Trump că și în perioada Războiului Rece Occidentul avea relații comerciale cu Rusia, dar liderul american i-a spus că relațiile comerciale sunt ”un lucru minunat”, dar cooperarea energetică e cu totul altceva.

Donald Trump a reafirmat că aliații trebuie să-și majoreze contribuțiile la bugetul NATO acum, nu peste 10 ani. 

După summitul NATO de miercuri și joi, președintele american va avea o întrevedere bilaterală, la Helsinki, cu omologul său rus, Vladimir Putin. La plecarea din SUA spre Europa, Donald Trump a afirmat că întâlnirea cu Putin ar putea fi mai ușoară decât cea cu aliații din cadrul NATO.