"Nu există vreo țară care ne-ar depăși la capitolul site-uri de știri false" - spune Petru Macovei, Asociația Presei Independente de la Chișinău, care monitorizează de ani buni fenomenul Fake News, într-un interviu cu Vitalie Călugăreanu, Report.md.

Petru Macovei, Asociația Presei Independente de la Chișinău, enumeră câteva dintre temele predilecte ale mașinațiunii de propagandă care invadează Republica Moldova și spațiile vecine. Observațiile se bazează pe ani de monitorizare.

Prima temă e din registrul comercial: este acreditată ideea coloniei, jugului străin, a cererii de voie de la stăpân.


Până la semnarea Acordului de Asociere UE-Moldova și a celui de liber schimb, nouă ni se spunea că europenii ne vor slugile lor, pentru că la noi forța de muncă este ieftină, că vor să ne ocupe piața, că ne vor impune, la export, standarde imposibil de respectat, că ne vor dărâma „bisericile noastre străbune”, că ne vor introduce educația sexuală în școli și că în genere ne vor soma pe toți să trecem prin procesul de homosexualizare „ca să fim și noi în rând cu lumea”...

Promovate masiv și concertat, toate aceste sperietori își fac efectul. În special în rândul celor care nu prea obișnuiesc să se documenteze, să caute informații și să pună totul la îndoială.

Petru Macovei: În ceea ce privește Republica Moldova, tema unirii cu România, relațiile moldo-române, situația minorităților, a vorbitorilor de limbă rusă, a găgăuzilor - este foarte abil exploatată. Propagandiștii încearcă să o lipească de orice subiect. Ba că vorbitorii de limbă rusă nu sunt deserviți în magazine și farmacii, ba că se închid grupele de limbă rusă în grădinițele din Chișinău...

Vitalie Călugăreanu, Report.md: Mesaje care dezbină...

Petru Macovei: Evident. Pe de o parte, prin întreținerea imaginii de „dușman”, atribuită României și românilor, se urmărește consolidarea opiniei celor care sunt împotriva unirii, iar, pe de altă parte, celor care pledează pentru unire li se induce ideea că poate ar fi cazul să se dezică de opțiunea asta că uite cât de nocivă e. Totodată, se mizează pe atragerea acelui segment al societății care nu este nici pro, nici contra unirii.

 




  Biserică
Petru Macovei: În primul rând, existența pe teritoriul Republicii Moldova a unei biserici străine neamului nostru - valorile propagate prin intermediul acestei biserici ne sunt străine... Clericii Mitropoliei Moldovei tot timpul au fost agenți electorali ai partidelor pro-ruse, inclusiv a Partidului Comuniștilor, ceea ce este o blasfemie. Ca să nu mai zic de faptul că Biserica Ortodoxă Rusă este străină valorilor europene, pentru că Biserica Rusă este contrară spiritului drepturilor omului – un principiu de bază al UE. Pentru că orice susținere a unor demersuri pro-drepturile femeilor, de exemplu, care este un mesaj pro-european foarte clar, este condamnat de Biserica Rusă. În plus, stimularea fanatismului religios și reacțiile lui adverse. Amintiți-vă cum se manifestă biserica la marșurile minorităților sexuale sau în alte situații, cum ar fi implicarea în campania electorală de partea lui Dodon, contra Maiei Sandu. Aceste scheme sunt bine regizate, biserica fiind utilizată ca principal element al propagandei ruse în Moldova. 
 

Sex

 

Tema prostituatelor pentru militarii americani din România. Această temă este întreținută de când a aderat România la NATO. Unde este un bărbat, propagandiștii neapărat îi vor arunca în brațe o femeie. Și iată așa, tragedia legată de Caracal a fost transformată de Sputnik într-o mare porcărie - chipurile ar fi vorba de o schemă pusă la cale de americani contra poporului român credincios.

Vitalie Călugăreanu, Report.md: Adică se mizează pe faptul că avem o populație majoritară care se declară creștin-ortodoxă, iar trecutul conectat la Rusia își spune cuvântul... Dvs vi se par eficiente tehnicile identificate până acum de combatere a fenimenului fake-news?

 

Petru Macovei: Trebuie să recunoaștem că aceste tehnici aproape că nu există. Statul nu s-a implicat în niciun fel până acum în combaterea acestui fenomen.

De ce? Pentru că majoritatea falsurilor le sunt convenabile. Ele alimentează regimurile aflate la putere.

VIDEO: Gabriel Liiceanu: Nu lăsați să existe repere