Țigările electronice ar trebui tratate la fel ca alte bunuri de larg consum, nu să fie reglementate de Directiva produselor din tutun, susține Giovanni Carucci, Vice President EU Affairs la British American Tobacco (BAT).

Carucci susține că viitoarea Comisie Europeană ar trebui să ia în considerare diferențele dintre țigările electronice și cele tradiționale și să acționeze în consecință atunci când va reevalua cele mai importante acte normative care vizează industria tutunului: directiva privind produsele din tutun și pe cea privind accizele la tutun.

Un raport asupra țigărilor electronice este în lucru la nivelul Comisiei și ar trebui să fie gata până în 2021, iar pașii viitori depind de acest document.

Carucci spune că țigările electronice nu conțin tutun și, deci, ar trebui să fie privite precum unele produse obișnuite de consum, cu unele limitări.

„Dat fiind că țigările electronice conțin nicotină, ar trebui comercializate doar adulților și, desigur, mai sunt de reglementat standarde și reguli de calitate. NU ar trebui să devină o junglă”, a spus el.

Dar atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Comisia Europeană sunt circumspecte în privința țigărilor electronice.

Recent, șeful de cabinet al comisarului pentru sănătate Vytenis Andriukaitis, Arunas Vinciunas, a comparat țigările electronice cu otrava, provocând reacții vehemente din partea unor părți interesate care au acuzat Executivul UE că ignoră cercetările științifice din domeniu.

Într-un interviu video acordat EURACTIV, Cristopher Procter, șeful departamentului științific al BAT, susține că producătorul de tutun derulează propriile proiecte de cercetare. „Nu sunt cunoscute riscurile pe termen lung”, admite Procter, care indică totuși că o agenție guvernamentală britanică a apreciat că țigările electronice sunt cu 95% mai sigure decât cele clasice.

Cele două produse au în comun doar faptul că includ nicotină, dar compoziția chimică și alte componente sunt diferite, susține reprezentantul BAT. El a amintit că unii profesioniști din domeniul serviciilor publice de sănătate susțin că oamenii ar trebui să treacă la țigări electronice ca variantă de înlocuire a fumatului.

Konstantinos Farsalinos și Konstantinos Poulas, experți în sănătate publică în carul departamentului de farmacie al Universității din Patras, Grecia, sunt de aceeași părere. „Fumătorii au nevoie, merită și ar trebui să aibă acces la produse mai puțin dăunătoare în cursul eforturilor de a se lăsa de fumat”, spun ei.

De cealaltă parte, Vera Luiza da Costa, din cadrul departamentului OMS privind controlul produselor din tutun, dezaprobă intenția industriei tutunului de a promova țigările electronice, susținând că e un produs „în alte haine, dar cu același conținut”.

Și comisarul Andriukaitis a spus într-o declarație acordată EURACTIV că un efect negativ este negativ, indiferent dacă este mai mult sau mai puțin. Dar, a adăugat comisarul european pentru sănătate, dacă într-adevăr este posibil ca fumătorii să se lase de fumat cu ajutorul țigărilor electronice, o metodologie specială ar trebui elaborată cu sprijinul profesioniștilor din domeniul medical.

(Articol realizat de Gerardo Fortuna, EURACTIV.com. Traducerea și adaptarea de Bogdan Neagu)