România este unul dintre cei mai mari producători de cereale din Uniunea Europeană, dar fermierii locali sunt, de multe ori, forțați să vândă ieftin, imediat după ce recoltează.

De mulți ani, analiștii deplâng lipsa facilităților de depozitare, care îi forțează pe cultivatorii de cereale să vândă recolta imediat după ce au strâns-o de pe câmp.

România este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din UE, iar bazinul Mării Negre - zonă în care România concurează cu Ucraina și Rusia - este recunoscută drept unul dintre principalele surse de exporturi la nivel mondial.

Însă mulți fermieri nu pot profita de anumite perioade din an cu prețuri mai bune pentru că nu pot să își păstreze recoltele atâta timp.

O companie din județul Călărași a investit în urmă cu cinci ani circa două milioane de euro în instalații moderne de depozitare, o parte din investiție fiind susținută din fonduri europene. Despre ce îmbunătățiri a adus tehnologia în cadrul firmei Fidagri SRL din Dragoș Vodă - deținută de secretarul de stat Alexandru Potor și fratele său - am stat de vorbă cu Emil Potor, tatăl celor doi, un om care lucrează în agricultură de circa douăzeci de ani.