Juan Guaido, președintele Parlamentului venezuelean, s-a autoproclamat miercuri "președinte în exercițiu" al țării. El a fost recunoscut de SUA și unele state din regiune.

"Jur să îmi asum oficial competențele executivului național ca președinte în exercițiu al Venezuelei pentru a ajunge (...) la un guvern de tranziție și pentru a obține alegeri libere", a spus Juan Guaido, președintele Legislativului controlat de opoziție, în fața a zeci de mii de partizani reuniți la Caracas pentru a protesta față de președintele socialist Nicolas Maduro, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Armata, care continuă să-l sprijine pe Maduro, a respins autoproclamarea președintelui Parlamentului ca președinte al țării.

Președintele american, Donald Trump, a transmis imediat că îl recunoaște pe tânărul opozant de 35 de ani ca președinte interimar al Venezuelei.

În replică, președintele Maduro a anunțat că întrerupe relațiile diplomatice cu "guvernul imperialist al Statelor Unite". "Am decis să rup relațiile diplomatice și politice cu guvernul imperialist al Statelor Unite. Afară! Să plece din Venezuela, aici există demnitate!", a declarat Nicolas Maduro care le-a acordat 72 de ore reprezentanților diplomatici nord-americani pentru a părăsi Venezuela.

Guiado a fost recunoscut și de Columbia, Brazilia, Argentina, Canada, Chile și Paraguay și secretarul general al Organizației Statelor Americane, Luis Almagro, care i-a dat asigurări că "are toată recunoașterea noastră pentru a impulsiona reinstaurarea democrației în această țară".

Uniunea Europeană a îndemnat miercuri să fie ascultată "vocea" poporului din Venezuela și s-a pronunțat pentru alegeri "libere", fără să adopte deocamdată o poziție similară cu a Statelor Unite care l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido ca președinte interimar, notează AFP.

Cu puțin înainte de autoproclamarea lui Juan Guaido, Curtea Supremă a Venezuelei, alcătuită din fideli ai regimului, a anunțat că a ordonat o anchetă penală contra membrilor parlamentului, acuzându-i de uzurparea prerogativelor președintelui Maduro.

Opozanți și partizani ai președintelui Nicolas Maduro au coborât în număr mare în stradă miercuri în întreaga țară, într-o atmosferă puternic tensionată. Cinci persoane și-au pierdut viața în tulburări care au precedat manifestațiile.