Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, s-a autoproclamat miercuri "preşedinte în exerciţiu" al ţării. El a fost recunoscut de SUA și unele state din regiune.

"Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (...) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere", a spus Juan Guaido, președintele Legislativului controlat de opoziție, în faţa a zeci de mii de partizani reuniţi la Caracas pentru a protesta faţă de preşedintele socialist Nicolas Maduro, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Armata, care continuă să-l sprijine pe Maduro, a respins autoproclamarea preşedintelui Parlamentului ca președinte al țării.

Preşedintele american, Donald Trump, a transmis imediat că îl recunoaşte pe tânărul opozant de 35 de ani ca preşedinte interimar al Venezuelei.

În replică, preşedintele Maduro a anunţat că întrerupe relaţiile diplomatice cu "guvernul imperialist al Statelor Unite". "Am decis să rup relaţiile diplomatice şi politice cu guvernul imperialist al Statelor Unite. Afară! Să plece din Venezuela, aici există demnitate!", a declarat Nicolas Maduro care le-a acordat 72 de ore reprezentanţilor diplomatici nord-americani pentru a părăsi Venezuela.

Guiado a fost recunoscut și de Columbia, Brazilia, Argentina, Canada, Chile şi Paraguay şi secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, Luis Almagro, care i-a dat asigurări că "are toată recunoaşterea noastră pentru a impulsiona reinstaurarea democraţiei în această ţară".

Uniunea Europeană a îndemnat miercuri să fie ascultată "vocea" poporului din Venezuela şi s-a pronunţat pentru alegeri "libere", fără să adopte deocamdată o poziţie similară cu a Statelor Unite care l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido ca preşedinte interimar, notează AFP.

Cu puţin înainte de autoproclamarea lui Juan Guaido, Curtea Supremă a Venezuelei, alcătuită din fideli ai regimului, a anunţat că a ordonat o anchetă penală contra membrilor parlamentului, acuzându-i de uzurparea prerogativelor preşedintelui Maduro.

Opozanţi şi partizani ai preşedintelui Nicolas Maduro au coborât în număr mare în stradă miercuri în întreaga ţară, într-o atmosferă puternic tensionată. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa în tulburări care au precedat manifestaţiile.