Yes!Delft - una dintre primele inițiative pentru start-up-uri, dezvoltând peste 150 de firme. „Când acestea intră în incubatorul Yes!Delft, lista de activități care trebuie rezolvate pare nesfârșită.

Yes!Delft a fost demarat cu 10 ani în urmă - un incubator non-profit, conectat în mod direct la Universitatea de Tehnologie din Delft. YES!Delft se concentrează pe companii inovative, tehnologice, cu un model de business care poate fi aplicat la scară. Multe dintre acestea sunt axate pe domeniul hardware.

„Start-up-urile noastre se ocupă cu dezvoltarea tehnologiilor complexe pentru a oferi soluții provocărilor din domeniu la nivel mondial. Peste 150 de companii au fost sprijinite pentru a se dezvolta și au creat 1047 de joburi”, a explicat Pieter Guldemond, Managing DirectorYES!Delft, cu ocazia dezbaterii„Bugetul UE și IMM-urile” organizată în 15 iulie de Comisia de bugete a Parlamentului European, condusă de eurodeputatul Siegfried Mureșan. 

Companiile din incubator sunt active în peste 80 de țări. Produsele lor variază de la dispozitive medicale până la soluții software pentru roboți. Incubatorul a fost vizitat de membri al Parlamentului European, precum și de Comisarul European Jyrki Katainen.

„Impactul nu ar fi fost posibil fără sprijin din partea Uniunii Europene, au fost obținute diferite tipuri de fonduri”, a mai spus managerul incubatorului, de exemplu Fondul European pentru Dezvoltare Regională De asemenea, există în derulare programe în comun cu Knowledge and Innovation Communities (KICs) și, în pregătire, un proiect care va fi depus pentru finanțare prin programul Interreg, care vizează crearea o rețea de incubatoare de top din Europa.

Practic, firmele start-up au beneficiat indirect de fonduri europene prin acest incubator.

Realitatea este că majoritatea sprijinului financiar din UE ajunge la acele entități care au forța și timpul necesar pentru a întocmi proiecte. Fondurile UE au proceduri complexe de aplicare și situații financiare de întocmit. Cele mai multe start-up-uri în fază inițială nu candidează niciodată pentru aceste fonduri. Nu ar fi excelent dacă start-up-urile ar putea beneficia de fonduri europene în mod direct?

- a spus Pieter Guldemond în prezentarea susținută la Bruxelles.

`Să ne concentrăm pe nevoile unui start-up din domeniul tehnologic, în fază inițială. Când acestea intră în incubatorul Yes!Delft, lista de activități care trebuie rezolvate pare nesfârșită. Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, construirea unui prototip, identificarea unui partener pentru lansare, dezvoltarea unui model de business perfect, construirea unei echipe și așa mai departe. Să mănânce și să doarmă nu se află pe lista priorităților, în primele luni. Timpul întotdeauna curge mai repede decât cash-flow-ul.

Într-un timp limitat, trebuie să rezolve nenumărate situații complexe. Fondurile europene în forma actuală nu sunt sunt o opțiune reală pentru aceste companii. Ce ar putea face Uniunea Europeană pentru a îmbunătăți accesul lor la finanțare, fără a investi în proiecte care ar putea să nu ajungă niciodată pe piață?”

Antreprenorul olandez a oferit și răspunsul: "Dupa mai mult de 10 ani, oamenii de la Yes!Delft au devenit experți în afacerile din domeniul tehnologiei, vorbind cu sute de potențiali antreprenori, descoperind și îndrumând pe cele mai bune inițiative de start-up și testând idei de business din perspectiva potențialului de a deveni lideri în domeniu, pe viitor. Din sute de aplicații, numai 20 de start-up-uri sunt selectate în fiecare an pentru a fi incluse în programul oferit, în acest moment."

De aceea, Pieter Guldemond propune un plan prin care, cu sprijinul UE, să poată fi accelerată dezvoltarea noilor firme care pe viitor vor oferi soluții provocărilor la nivel mondial în mod mai rapid decât ne putem noi gândi acum.

Practic, planul propus, un proiect pilot, se referă la crearea unei rețele de, sper exemplu, zece incubatoare la nivel european, din țări diferite, care sunt recunoscute pentru experiența în sprijinirea start-up-urilor din domeniul tehnologic. Incubatorul Yes!Delft ar urm să acorde granturi de 100.000 de euro pentru fiecare firmă selectată de aceste incubatoare. Cu aceste granturi, tinerii antreprenori ar urma să dezvolte și să aducă pe piață cât mai rapid tehnologia pe care o propun. Incubatoarele din rețea ar urma să le sprijine în dezvoltarea produselor și plasarea pe piață.

 

La nivel european de discută întotdeauna despre sume mari: programul COSME, cu buget de 1,43 miliarde de euro, suportul pentru Grecia - 82 miliarde de euro în următorii ani, Planul Juncker – 315 miliarde euro. Ei bine, pentru acest pilot am avea nevoie, noi, de 20 milioane euro pe an pentru a susține circa 200 de start-up-uri din cadrul a zece incubatoare de top. Ar reprezenta o modalitate unică și inovativă de a combina expertiza din aceste centre tehnologice și a crește probabilitatea de a aduce pe piață cu succes tehnologii complexe,

 a mai adaugat managerul organizației olandeze.