INTERACȚUNI - aplicația unde te înregistrezi și afli LIVE traseul tău în Europa și cu cine te-ai intersectat. Parlamentul European ne invită la o provocare interactivă în cadrul primei expoziții temporare organizată la Casa Istoriei Europene.

Casa Istoriei Europene

Spațiul introductiv al expoziției deschis în cadrul Casa Istoriei Europene este dedicat unui experiment colaborativ digital de cartografiere. Contribuțiile vizitatorilor online și la fața locului de pe întreg teritoriul țării ar trebui să producă o cartografie unică, care să delimiteze conexiunile și preferințele oamenilor.

Cei care nu sunt în Bruxelles și nu pot vizita expoziția, dar vor să-și aducă contribuția online la această cartografiere LIVE, sunt invitați să intre online pe aplicație.

Răspunsurile la întrebări de genul: Unde te-ai născut?, Unde locuiești?, Unde lucrezi?, De unde provine familia ta, oamenii dragi, mâncarea preferată, muzica favorită, sportul/clubul sportiv preferat?, Unde îți place să călătorești?, sunt cele care permit stabilirea conexiunilor cu alți oameni, prin diferite locuri din Europa și din toată lumea.

Tot online sau pe un ecran mare desfășurat în cadrul expoziției de la Casa Istoriei Europene se pot apoi explora legăturile create în timp real pe această hartă unică, atât de către vizitatorii expoziției, cât și cei care s-au înregistrat online.

 

Ziua Europei și consolidarea Uniunii Europene

În contextul actual însă, Ziua Europei nu este la fel de senină în acest an în care viitorul Uniunii Europeane pare blocat. Brexit, creșterea populismului și euroscepticismului, provocările societale și internaționale creează un mediu ostil pentru proiectul european.

Ce putem învăța din trecut pentru relansarea proiectului european în viitor? Este o întrebare la care EURACTIV.com a încercat să găsească răspunsuri încă de la începutul acestui an, când a organizat o conferință pe această temă la Muzeul Istoriei Europene, din Bruxelles.

Invitații speciali, Mairead McGuinness, prim-vicepreședintă a Parlamentului European, și  Hans-Gert Pöttering, fost președinte al Parlamentului European și președinte al Consiliului de Administrație al Muzeului Istoriei Europene, au accentuat importanța consolidării Uniunii Europene, mai ales în contextul Brexit-ului.

Președinția română a Consiliului UE

În pofida atacurilor la adresa Uniunii Europene și, în special, la adresa Comisiei Europene, România încă sărbătorește Ziua Europei cu entuziasm și cu gândul la Președinția rotativă a Consiliului UE, pe care o va deține de la 1 ianuarie 2019. 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a lansat astăzi consultările cetățenești despre viitorul Europei în cadrul unei conferințe organizată în parteneriat cu Institutul European din România. 

Ministrul Victor Negrescu a accentuat că dorește ca, prin aceste consultări, să aducă politicile europene mai aproape de cetățeni, astfel încât fiecare român să cunoască avantajele pe care țara noastră, și fiecare cetățean în parte, le au, datorită statutului de membru al Uniunii Europene pe care România l-a dobândit în 2007. Ministrul își dorește să găsească soluții pentru consolidarea proiectului european cu ajutorului cetățenilor, care sunt invitați la dialog cu reprezentanții ministerului pe care-l conduce.


Anticipând Ziua Europei, Consiliul Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți sloganul și prima versiune a temelor de interes ale Președinției. 

Sloganul Președinției române va fi "Coeziunea, o valoare comună europeană”, Bucureștiul dorind să identifice ”un mesaj convergent cu dezbaterile actuale în plan european, dar și corelat cu necesitatea de a evidenția nevoia ca cetățenii europeni să resimtă la nivelul vieții de zi cu zi beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană”.

Calendarul evenimentelor de anul acesta

La noi în țară Ziua Europei se sărbătorește în acest an pe parcursul a mai mult de o lună, în contextul în care sărbătorim și Anul european al patrimoniului cultural.

Încă de pe 5 mai, Centrul INFOEUROPA a organizat în Parcul Cișmigiu din Capitală evenimentul "Piața Statelor Membre ale UE". Vizitatorii au avut parte de momente artistice, ateliere demonstrative, ateliere de creație, face-painting.

Astăzi, 9 mai - Centrul de Informare Europe Direct (CIED) București și Institutul European din România (IER) organizează "CULTUREurope - Sărbătoarea diversității și bogăției patrimoniului nostru european", o serie de activități educative și culturale care au loc în aer liber, pe platoul din fața Bibliotecii Centrale Universitare și a Centrului InfoEuropa. 


Pe 11 mai, șefului Reprezentanței Comisiei Europene în România Angela Cristea și ministrul Victor Negrescu intră în dialog cu cetățenii despre viitorul Europei la Alba Iulia, în Anul Centenarului.

În perioada 7 mai - 3 iunie, Reprezentanța Comisiei Europene ne invită la cea de-a 22 ediție a Festivalul Filmului European. FFE include în acest an o selecție de 64 de filme din 24 de țări și se desfășoară în București și alte 7 orașe din țară (Galați, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureș, Timișoara, Alba Iulia, Iași și Sibiu).

Primăria Capitaliei, prin ARCUB, ne invită astăzi, în intervalul orar 18:00 - 23:00, să celebrăm Ziua Europei tot în aer liber, în Parcul Izvor, unde vor concerta mai mulți artiști consacrați, printre care se numără Vanotek, Alina Eremia, Antonia, VUNK, The Motans.