Raportul ActiveWatch pentru 2018 privind discursul intolerant și instigator la ură în România relevă că maghiarii și minoritățile sexuale au fost ținta predilectă a acestui tip de discurs.

Cercetarea ActiveWatch arată că: 

  • Maghiarii și minoritățile sexuale au fost ținta predilectă a discursurilor intolerante și instigatoare la ură.
  • Discursul instigator la ură de factură violentă tinde să fie utilizat mai degrabă de comunicatori activi la nivel local, nu național.
  • Au fost numeroase cazurile politicienilor care au folosit expresii ofensatoare, cel mai probabil fără să realizeze acest lucru.
  • Există în continuare manifestări extreme ale antisemitismului.
  • Discursul islamofob și anti-refugiați s-a diminuat odată ce presa și-a pierdut interesul față de criza refugiaților, însă nu a dispărut cu totul. 

Pe de altă parte, manifestațiile publice care încurajează diversitatea atrag în continuare un număr din ce în ce mai mare de persoane prin comparație cu evenimentele care promovează intoleranța.

"Cultura joacă un rol important în promovarea diversității și în expunerea și conștientizarea intoleranței din societate. În contextul referendumului de modificare a definiției familiei, un număr impresionant de figuri publice și-au arătat sprijinul pentru comunitatea LGBTQ", arată autorii cercetării.

Detalii, pe activewatch.ro.