Declarația de la București privind promovarea parteneriatelor pentru dezvoltare durabilă a fost adoptată marți de către participanții la Conferința Internațională Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă.

”Noi, participanții la Conferința internațională privind "Agenda 2030: Parteneriate pentru dezvoltare durabilă", reprezentanți ai Uniunii Europene, ai Balcanilor de Vest, ai Parteneriatului Estic și a Asiei Centrale, vom continua să ne îmbunătățim abordările în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă până în 2030, accelerând coordonarea la nivel național și construind parteneriate mai solide, cu bună-credință și din dorința de a se asigura că atât generațiile actuale, cât și cele viitoare pot trăi într-o lume sustenabilă", se arată în finalul documentului, citit de către consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, relatează Agerpres.

În cadrul aceluiași document se arată că, pentru a depăși provocările globale, mecanismele existente trebuie consolidate prin intermediul parteneriatelor și prin schimburi de bune practici care permit soluții "creative și durabile". Participanții recunosc necesitatea accelerării procesului de luare a deciziilor în "efortul de a crea cadrul instituțional corect și de a intensifica colaborarea interinstituțională" pentru a pune în aplicare obiectivele de dezvoltarea durabilă la nivel european, național, regional și local.

"Trebuie să acționăm acum și să accelerăm acțiunile noastre de punere în aplicare a Agendei 2030, la toate nivelurile de guvernare, prin operaționalizarea strategiilor și a planurilor noastre de acțiune. Recunoaștem importanța unor strategii coerente și a planurilor de acțiune pentru a garanta că obiectivele de dezvoltare durabilă sunt luate în considerare la punerea în aplicare a politicilor publice relevante", mai prevede documentul.

Conform declarației, dezvoltarea sustenabilă este "calea de urmat", iar provocările globale necesită soluții globale, dar și acțiuni la toate nivelurile, în special regionale și locale, pe lângă cele naționale și europene.

În document se arată că, de la adoptarea Agendei 2030, în urmă cu patru ani, s-au făcut "pași semnificativi" la nivel internațional, național, regional și local, dar și că obiectivele de dezvoltare durabilă pot fi atinse numai prin trecerea de la o economie măsurată în PIB la o economie a bunăstării, respectând drepturile omului, statul de drept, promovând reducerea disparităților dintre regiuni și intensificând cooperarea și dialogul dintre Guvern și societatea civilă.