FOND, o coaliție de organizații la nivel național și european (CONCORD Europe), a conectat societatea civilă la echipele de negociere din spatele ușilor închise. Președinția română continuă în planul societății civile, o colaborare de 6 mandate.

Ștefan Cibian, președintele FOND România, explică, într-un interviu video pentru EURACTIV.ro, în ce a constat noutatea colaborării cu organizațiile omoloage din țările care urmează să preia Președinția rotativă a Consiliului.

Proiectul ”Towards open, fair and sustainable Europe in the world - EU Presidency Project 2019-2021” a început în 2019 și va continua până în 2021, prin urmare, va asigura legătura cu societatea civilă și pentru următoarele Președinții. Reamintim că Finlanda va prelua mandatul iulie - decembrie 2019, urmată de Croația, ianuarie-iunie 2020. Din iunie 2020-decembrie 2021 vor urma Germania, Portugalia, Slovenia, potrivit calendarului Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Rezultatele Președinției Române în cele șase luni de mandat, Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, precum și consultări cu privire la ce este de făcut în planul implementării au fost prezentate la Școala Română de Dezvoltare 2019. Acest eveniment este unul cu tradiție al FOND. Ediția din anul acesta a avut însă, în premieră, această latură a sprijinului pentru Președinția asigurată de România, precum și de următoarele state membre, potrivit calendarului rotativ.

Radu Butum, Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană, a explicat principalele obiective atinse în timpul mandatului României. 


De asemenea, Domnia sa a făcut o prezentare interactivă, antrenând publicul să găsească soluții la poziții diferite, ca și cum ar fi fost la masa negoierilor. 


Consilierul guvernamental László Borbély, coordonator Departamentului de Dezvoltare Durabilă, fost ministru al Dezvoltării Regionale, a spus că "în România am ajuns să avem tornade", prin urmare, este mai mult decât evident că schimbările climatice impun un răspuns prompt - atât la nivel strategic, cât și la nivel de implementare.