Secretarul de stat în MAE Victor Micula a făcut această declarație la deschiderea celei de-a X-a ediții a Școlii Române de Dezvoltare.

Evenimentul din acest an are ca temă centrală progresele făcute în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și are loc în perioada 4-6 septembrie, la București.

Victor Micula a subliniat angajamentul asumat la nivel european referitor la implementarea Agendei 2030 care este reliefat în noul Consens European pentru Dezvoltare adoptat în iunie 2017 și care oferă o viziune comună pentru politica de cooperare internațională pentru dezvoltare a uniunii, implementată atât de instituțiile europene cât și de statele membre, potrivit unui comunicat MAE.

Oficialul român a evidențiat adoptarea noului cadru legislativ pentru politica de cooperare internațională pentru dezvoltarea României prin legea 213/2016 privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară, precum și HG 1006/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).

"Noul cadru legal oferă bazele pentru eficientizarea și creșterea impactului asistenței oficiale pentru dezvoltare acordate de România", a subliniat Micula.

Totodată, secretarul de stat a trecut în revistă progresele la nivel național privind implementarea Agendei 2030 precum înființarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Cabinetului premierului, re-activarea Comitetului interministerial pentru coordonarea integrării domeniului protecției mediului în politicile și strategiile sectoriale la nivel național, precum și participarea activă a României la reuniunile din cadrul ONU privind Agenda 2030 și coordonarea asumată pentru dezvoltarea Cadrului privind Indicatorii Suplimentari pentru ODD16 (SDG16 Supplemental Indicators Framework).